D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesterålens Dampskipsselskap. I fredstid har skipet hovedsakelig fraktet folk og gods opp og ned norskekysten. Under begge verdenskrigene ble Hestmanden brukt til den risikofylte konvoifarten, men klarte seg gjennom to verdenskriger og fikk ry på seg som et særdeles heldig skip. Nå kan skipet besøkes utenfor Kilden teater- og konserthus i Kristiansand. I perioden 25. juni til 27. juli er skipet åpent for besøk fra klokken 11.00 til 17.00.

I etterkrigstiden seilte Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til 1979, da skipet ble berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i 2011. I 2017 åpnet det for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger.

For mer detaljert informasjon og historikk om skipet se også Stiftelsen Hestmandens hjemmeside  og på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter..

av Torkelsen, Jan H., publisert 2. juli 2018 | Skriv ut siden