Vest-Agder fylkeskommune, Vennesla kommune og Sparebanken Sør inviterer til avdukingen av Barbro Raen Thomassens, Stjerneskudd, 2018 kunstgaven til gågaten i Vennesla sentrum Arrangementet finner sted lørdag 13. oktober, kl. 13.00 utenfor Herredshuset (Rådhuset i Vennesla) Kunstneren vil være tilstede. Avdukingen vil bli foretatt av Anne Ma Timenes, leder for hovedutvalg for kultur og utdanning, Vest-Agder fylkeskommune, Nils Olav Larsen, ordfører i Vennesla kommune og Steinar Larsen, banksjef i Sparebanken Sør, Vennesla

Stjerneskudd av Barbro Raen Thomassen er en etterlengtet kunstgave til Vennesla sentrum.  På vegne av giverne inviterte kunstkomiteen tre kunstnere til en idékonkurranse om et kunstverk til gågaten ved Herredshuset. Kunstkomiteen valgte en skulptur som oppfylte kriteriene om høy kunstnerisk kvalitet, og evne til å kommunisere med nærliggende omgivelser.  Et formspråk med henvisninger til Venneslas historie og overgangen fra industri- til kunnskapssamfunn står sentralt.  

Skulpturen viser et eple i sort syenitt (naturstein) som er delt på tvers. I hver halvdel kommer et stjernemønster til synet. Eplehalvdelene symboliserer hvordan kunnskap er et potensiale for erkjennelse og visdom. "Kunnskapen" åpner seg som et stjerneskudd som viser vei og retning. De polerte steinformene er plassert på en lav sirkulær sokkel.  Sokkelen er utført i norsk Iddefjord

granitt (av samme type som i Vigelandsparken i Oslo). I et ytre belte omkring sokkelen og på gateplan finnes noen rader med smågatestein tilsvarende ledelinjene i gågaten.

Kunstgaven skal være et framtredende visuelt element samtidig som den skal integreres på et område der mennesker ferdes. Skulpturens tiltalende, sanselige og solide uttrykk gir rom for undring og ettertanke. Kunsten kan fungere som en mental hvilepause i en livlig gågate. Dens funksjonelle egenskaper, med enkelhet og balanse i fokus, spiller en avgjørende rolle når det gjelder behovet for sokkelens sitteplasser og et naturlig samlingssted i Vennesla.   

Historien bak kunstgaven begynte i 2002 med en intensjonsavtale mellom Vest Agder fylkeskommune, Vennesla kommune og Sparebanken Sør. Avtalen omfattet en gave knyttet til utviklingen av Vennesla sentrum. De siste årene har gaven blitt utsatt på ubestemt tid mens gågaten ble oppgradert. Fylkeskommunen gjenopptok kunstprosjektet i november 2016. I samråd med Vennesla kommune og Sparebanken Sør ble det enighet om å danne en kunstkomité for å kunne fullføre kunstplanen. Etter 16 år er skulpturen endelig på plass! 

Barbro Raen Thomassen (f. 1955, Tønsberg) bor og arbeider i Birkenes. Hun arbeider med skulptur, tegning, foto og installasjoner. Thomassen er mest kjent for sine referanser til botanikkens organiske verden.  Hun er utdannet ved École des Beaux-Arts, Angers, Frankrike og ved Vestlandets Kunstakademi, Bergen. Hun har også mellomfag i kunsthistorie ved UiB.    

For mer informasjon kontakt: Irene Ikdal, rådgiver- visuell kunst, Vest-Agder fylkeskommune Tlf. 938 39 148, e-post: irene.ikdal@vaf.no

av Torkelsen, Jan H., publisert 12. oktober 2018 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Nordberg Fort Hovedbygg
  av jto, 05.04.19

  Ny avtale om drift av Nordberg fort i Farsund

  Les mer
 • VAM
  av jto, 03.04.19

  Vil bidra til å sikre museumsgjenstander

  Les mer
 • Timenes Og Østensen
  av jto, 03.04.19

  Årets "spillemiddelutvalg" er nå oppnevnt

  Les mer