Torsdag 20. desember samlet fylkesordfører Terje Damman, fylkesutdanningssjef Arly Hauge og ledere av opplæringskontorene seg på fylkeshuset. Anledningen: å hedre de syv medaljevinnerne i yrkes-NM og yrkes-VM fra Vest-Agder.

Ungdommene ble møtt med mat og kake, og fikk skryt fra flere av de fremmøtte. 

Per Ole Sæverud, daglig leder i Bilbransjens Opplæringskontor Sør, var tydelig stolt av lærlingene. Han viste til hvor høyt nivået er i disse konkurransene og hvilken stor innsats de har lagt inn, før han ga ordet videre til konkurransedeltakerne.

Ida Borlaug og Marte Haraldstad deltok i NM som et lag i klassen barne- og ungdomsarbeiderfaget. For første gang fikk deltakerne i år mulighet til å forberede seg på forhånd til den innledende runden. Men da de gikk videre til finalen måtte de ta oppgaven uforberedt. Den utfordringen tok Borlaug og Haraldstad på strak arm, men lett var det ikke:

"Vi var litt for ambisiøse med aktiviteten vi valgte. Så sto vi der foran publikum med veldig mange barnehagebarn som gjorde litt som de ville. Men det gikk veldig bra til slutt.", sa de stolte bronsevinnerne.

Jon Sindre Lund Gabrielsen fortalte om en høst litt utenom det vanlige. I september deltok han i yrkes-EM hvor han imponerte stort med å ta bronse. Med en slik prestasjon fikk han unektelig et favorittstempel i NM som ble arrangert bare noen uker senere. Gabrielsen lot seg ikke affisere og tok gull der. Dermed er han kvalifisert til VM i Russland i 2019, og forberedelsene er godt i gang.

"Det krever utrolig mye forberedelser i forkant. Alt av helger og kvelder går med til å lese og øve på nye kjøretøy. Men jeg får masse støtte, og får lov til å øve meg hos andre bilforhandlere som fører andre merker", sa Gabrielsen som til daglig er hos Frydenbø AS.

Fylkesordfører Terje Damman takket skolene og opplæringskontorene for arbeidet de gjør, og var imponert over innsatsen til de syv medaljevinnerne. Han trakk frem at dette var ekstra stas i 2018 som er yrkesfagenes år. Det er nemlig mangel på yrkesfagselever, og hvis utviklingen fortsetter vil Norge mangle nesten 90.000 fagarbeidere i 2035. Også i Agder er det faglærte fra videregående eller fagskoler som er den kompetansen næringslivet etterspør mest for fremtiden.

"Dere som medaljevinnere i yrkesmesterskapene er gode eksempler på slik kompetanse, og jeg tror deres innsats kan inspirere flere til å velge yrkesfag i tiden fremover", sa Damman før han overrakte alle medaljevinnerne en velfortjent førjulspresang i form av gavekort i Kvadraturen.

av heka14, publisert 21. desember 2018 | Skriv ut siden

Medaljevinnerne:

* Jon Sindre Lund Gabrielsen: Bronse i EM, gull i NM og gull i nordisk mesterskap i klassen for lette kjøretøy.
* Tor Øyvind Venemyr Voreland: Bronse i EM på tunge kjøretøy.
* Ida Borlaug og Marte Haraldstad: Bronse i NM i klassen barne- og ungdomsarbeiderfaget.
* Jonathan Fredriksen Kobro: Sølv i NM i telekommunikasjonsteknologi.
* Sondre Klungland: Sølv i NM tunge kjøretøy.
* Rebecca Hunsbedt: Sølv i klassen for billakkerere.
* Sigvart Tveiten: Bronse i klassen for betongarbeid.