Hat og trusler mot folkevalgte i kommuner og fylkeskommuner blir stadig mer vanlig. Det er et demokratisk problem som må tas på alvor, skriver KS på nett. KS opplyser at organisasjonen nå er i ferd med å kartlegge omfanget og setter problemstillingen på dagsorden for å snu utviklingen.

- For de 10.000 folkevalgte som stiller til valg nå til høsten er det viktig at vi tar dette på alvor. Vi kan ikke ha det slik at enkelte ikke ønsker å stille til valg i frykt for hets og trusler. Det er viktig at vi nå tar debatten om hvordan vi blir behandlet som lokalt folkevalgte, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

KS vil foreta to studier
Ett prosjekt skal undersøke omfanget av hvordan lokale politikere utsettes for ulike typer hat og trusler. En vil finne ut hvilken type hat og trusler som fremsettes, i hvilken sammenheng det forekommer, hva som antas å være motivet bak alvorlige hendelser en er utsatt for, og hvilke konsekvenser dette har hatt for politikerne i det privatlivet og i det politiske liv. Resultatet fra studien skal presenteres på KS’ kommunalpolitiske toppmøte i april.

I det andre prosjektet vil KS se på hva som kan gjøres for å snu utviklingen. Prosjektet skal gi råd om hvordan den enkelte folkevalgte, det folkevalgte kollegium, KS, media, og nasjonale (lovgivende) myndigheter kan bidra til å håndtere og motarbeide forekomsten av hat og trusler mot folkevalgte. Resultatene av dette prosjektet vil bli lagt frem under Arendalsuka til høsten.

 

av Torkelsen, Jan H., publisert 18. februar 2019 | Skriv ut siden