Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen var tilstede da fødselsdagen til Norges eldste fyr og starten på norsk fyrhistorie ble markert med et stort festarrangement på Lindesnes fyr i går. Den 27. februar var det 350 år siden Lindesnes fyr ble tent første gang. Det første fyret som ble tent besto av 30 talglys som skulle vise vei for sjøfolk som søkte en trygg havn.

Det ble en stemningsfull start på arrangementet da formidlingsleder på Lindesnes fyr, Klaus Olesen, tente opp 30 talglys i en mørklagt fjellhall akkompagnert av Erik Fosnes Hansens "Beretninger om beskyttelse" lest av faglig leder i Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum, Jo van der Eynden.
Stiftelsen Lindesnes fyrmuseum hadde invitert rundt 70 gjester til markeringen. På programmet stod mye god underholdning, med blant annet "De fortapte spillemenn", Sølvi Oppland og Jan Engervik. På talerlista var Fiskeri- og kysminister Helga Pedersen, Kystdirektør Øyvind Stene, Fylkesordfører Thore Westermoen og Styreleder for Lindesnes fyrmuseum Toril Runden.
Statsråd Pedersen roste Lindesnes fyrmuseum for alt de hadde fått til. Hun omtalte også Lindesnes som det naturlige navet i nettverket for nasjonalt etatsmuseum for Kystverket, men kunne ikke love ekstra bevilgninger til drift av etatsmusset. Det var en engasjert statsåd som i sine lykkeønskninger også la vekt på Lindesnes fyrs betydning for sikkerheten til sjøs også i mange år fremover.
Kystdirektør Stene la i sin tale vekt på godt samarbeid. Han trakk frem samarbeidet mellom Kystverket, Lindesnes fyr, Vest-Agder fylkeskommune og Lindesnes kommune som han omtalte som sukssesfullt. Kystdirektøren la også vekt på Lindesnes fyr som det sentrale leddet i nettverket for nasjonalt etatsmuseum. 2006 er året da Kystverkets etatsmuseum etableres, men er samtidig også det året da de siste bemannede fyrene blir automatisert. Sammenfallende med markeringen på Lindesnes ble fyrstasjonen i Bøkfjord ved Kirkenes som siste fyrstasjon avbemannet.
Fylkesordfører Thore Westermoen påpekte i sin tale at Vest-Agder var første fylket i landet med egen verneplan for fyr. Han minnet også om at kystkultur er et satsingsområde for Vest-Agder fylkeskommune. Westermoen tok også opp manglende bevilgninger fra statlig hold til nasjonalt etatsmuseum, og uttrykte forhåpninger om at dette ville komme på plass fort.
Etter arrangementet i fjellhallen ble alle invitert opp til det nytente kullblusset for å hive kull på flammene. Etter tradisjonen har alle som er med å bære kull gjort deg fortjent til brennevin, og selv om de nok bar litt mer kull før i tiden, var belønningen like populær blant de fremmøtte nå. Statsråden var også med å bar kull, og fikk sin velfortjente belønning av formidlingsleder Olesen.

av Eilertsen, Steinar, publisert 28. februar 2006 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer