Lista fyrstasjon hadde besøk fra Mosambique søndag. Riksantikvar Solange Macamo, NORAD ved Josè Capote og ordføreren i Ihla de Mosabmique, Gualamo Mamudo hadde iført seg varme klær for anledningen.


Vest - Agder har gjenbesøk fra Mosambique i forbindelse med at gjestene skal besøke Bergen den 13. mars og utover uka om det pågående samarbeid Bergen - Ilha de Mosambique.  Det er ordføreren i kommunen Ihla, riksantikvaren i Mosambique og representant fra NORAD.

 

Lørdag var ordføreren Gualamo Mamudo, i norsk varmt vintertøy, med Kystverkets båt til Oksø fyr og en liten tur innom fiskehavnen på Flekkerøy før turen gikk gjennom Steinsundet til Bredalsholmen og videre mot Odderøya fyr.

 

Søndag ble gjestene informert om Vest - Agder og turen gikk til Lista fyr, hvor fylkeskommunen tok imot gjestene. På "Fyren" ble gjestene informert om fylkeskommunens planer og arbeid på stedet. De ble samtidig vist rundt i Informasjonssenteret, leilighetene og selve fyrtårnet. Denne gangen var værgudene på vertskapets side. Sola skinte og det var nesten vindstille.

 

Etter en kort lunsj på Borhaug, stod Lindesnes fyrmuseum på programmet. Styreleder Toril Runden var vertskap med god hjelp av museets folk. "Fyrkarlen" fikk startet tåkeluren og gjestene fikk oppleve Neset fra sin beste side.

 

Mandag tar fylkesordføreren i mot gjestene i en kombinert lunsj/møte på Fylkeshuset/ regionalavdelingen.  Det vil her bli drøftet samarbeidsprosjekter mellom Ihla de Mosambique og Norsk fyrmuseum, hvor NORAD har signalisert en støtte med 1,8 millioner kroner. Prosjektet er delt opp i et pilotprosjekt i 2006 og et hovedprosjekt i 2007. På dette møtet deltar også leder av Lindesnes fyrmuseum, Toril Runden og Jo van der Eynden.

 

Besøket avsluttes med en omvisning på Bredalsholmen fartøyvernsenter
.

av Ose, Vidar, publisert 29. desember 2008 | Skriv ut siden