En fersk statistikk fra analyseselskapet Lindorff Decision viser at Vest-Agder har landets nest høyeste tetthet av aksjeselskap. Det eksisterer totalt 25 230 foretak i Vest-Agder. Videre er Åseral landets tredje mest næringsrike kommune, med 38 foretak per 100 innbyggere. – Det er stor forskjell på landsbasis når det gjelder næringstetthet. En høy andel foretak kan bety at forholdene ligger til rette for privat initiativ i nærområdet, noe som er viktig for fremtidig verdiskaping i området, sier Tore Andresen (bildet), administrerende direktør i Lindorff Decision.

Med hele 77 foretak fordelt på sine 175 innbyggere, troner minikommunen Utsira i Rogaland øverst på listen. Deretter følger Agder-kommunene Valle og Åseral og Finnmarks-kommunen Kautokeino, med henholdsvis 39, 38 og 37 foretak per 100 innbyggere. Audnedal i Vest-Agder er med sine 30 foretak per 100 innbyggere også med på listen.
Det er helt andre kommuner som hevder seg når antall aksjeselskaper (AS) og allmenne aksjeselskaper (ASA) per innbygger skal telles opp. Riktignok kommer minikommunen Bykle i Aust-Agder på førsteplass med 9 selskaper per 100 innbyggere, etterfulgt av Austevoll i Hordaland, men blant de 50 beste kommunene finner vi Oslo, Bærum, Asker, Ålesund, Tønsberg, Haugesund, Sandefjord, Kristiansand, Drammen, Stavanger og Bergen.
Med fem aksjeselskaper per 100 innbyggere er Vest-Agder et av fylkene i landet med størst tetthet av slike selskaper, kun slått av Oslo.

av Torkelsen, Jan, publisert 22. mars 2006 | Skriv ut siden