Rundt 800 elever og ansatte på Mandal videregående skole hadde i dag besøk av kronprins Haakon Magnus. Etter at Hans Kongelige Høyhet var ønsket velkommen av fylkesordfører Thore Westermoen, Mandals ordfører Åse Lill Kimestad, rektor Helga K. Ahlsen og elevrådsleder Siri W. Pedersen holdt kronprinsen et engasjert foredrag om nødvendigheten av at enkeltmennesket viser globalt engasjement og ansvar for å bidra til bærekraftig utvikling. Han fikk innblikk i prosjekter på dette området som drives på skolen i Mandal og han deltok også i en spørsmålsrunde med elevene. -Besøket var kjempebra, sa flere elever etterpå.

Kronprinsen både begynte og avsluttet foredraget med å rette søkelyset på det å ta bevisste valg. Han fortalte innledningsvis hvordan hans bestefar Kong Haakon 10. april i 1940, i møte med utsendinger fra de tyske styrkene som hadde hærtatt Norge, ga klart uttrykk for at han ville gå av som konge, dersom Norges regjering godkjente de tyske betingelsene som kongen opplevde å være i strid med hans verdigrunnlag. Kronprinsen avsluttet med å vende tilbake til dette i slutten av foredraget, men med en ny vinkling. Nå manet han elevene og andre tilstedeværende til å selv ta bevisste valg. – Ved å gjøre det kan vi alle bidra til en positiv verdensutvikling.
Kronprinsen ga i foredraget et kort bilde av verdens fattigdom og velstand, muligheter forKronprinsen taler på Mandal vgs utvikling, muligheter til å få utdanning og muligheter for å leve. Han presenterte FN’s tusenårsmål om blant annet å arbeide for å utrydde fattigdom og sult., gi alle grunnskoleutdanning, redusere barnedødelighet, bekjempe truende sykdommer og arbeide for et globalt partnerskap for utvikling som sikrer miljømessig bærekraft. Han tok ved hjelp av lysbilder med tilhørerne på turer han nylig har gjennomført, i FN-regi, til de to fattige og borgerkrigsherjede landene Sierra Leone og Guatemala. Gjennom disse turene dokumenterte han utfordringer samtidig som han fikk frem enkeltmennesker i disse landene som ved egeninnsats bidrar til initiativ og prosesser for å få til positiv utvikling.
-Målet er å få til bærekraftig utvikling. Det å få alle til å ta et ansvar for utviklingen i et samfunn gjennom initiativ og innsats fra både lokalmiljøet og overordnede myndigheter, sa kronprinsen.
-Utvikling handler om enkeltmennesker. Jeg tror at enkeltmennesket er verdifullt. Det at alle er like mye verd er en god retningsgiver. Vi har alle muligheter til å bidra til en positiv forandring for mennesker som bor andre steder. Vi lever i et skjebnefelleskap med hverandre. Det som skjer andre steder angår også deg og meg. Vi har alle muligheter til å påvirke verdensutviklingen, sa kronprinsen som ble applaudert av en lydhør forsamling.

av Torkelsen, Jan, publisert 23. mai 2006 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Bonga -prosjekt
  av jto, 18.11.19

  Tangen videregående skole engasjert i Tanzania-prosjekt

  Les mer
 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer