Hordaland og Akershus fylkeskommuner går ut av Register om betinget godkjenning og kontroll (ROBEK). Med det er ingen fylkeskommuner lenger under statlig kontroll skiver kommunal og regionaldepartementet på sin hjemmeside i dag.

De to fylkeskommunene ble meldt inn i registeret i 2001 på grunn av regnskapsmessig underskudd. Nå er underskuddet dekket inn, og fylkeskommunene går ut av registeret. Når Hordaland og Akershus nå har gått ut, er ingen fylkeskommuner lenger oppført i ROBEK.

- Dette er veldig hyggelig og gjenspeiler en bedring i kommuneøkonomien og arbeidet som er gjort i fylkeskommunene, sier statssekretær Inge Bartnes i Kommunal- og regionaldepartementet.

Samtidig går også åtte kommuner ut av ROBEK og er ikke lenger under statlig kontroll. Kommunene er Nittedal, Enebakk og Vestby i Akershus, Kragerø i Telemark, Fjaler og Vik i Sogn og Fjordane samt Rauma og Nesset i Møre og Romsdal. Det er for øyeblikket 74 kommuner i registeret. Ved utgangen av 2005 var antallet 89.

- En svært gledelig utvikling, ikke minst fordi vi nå ser at mange kommuner som har vært i ROBEK helt siden registeret ble opprettet i 2001, nå har dekket inn sine underskudd, sier Bartnes.

Kommunal- og regionaldepartementet vil understreke at kommunene og fylkeskommunene i registeret ikke er satt under statlig administrasjon. Det er kun snakk om en viss styrking av den statlige kontrollen, slik det ble praktisert overfor samtlige norske kommuner før loven ble endret i 2000. De fleste kommunene har etter endringen i kommuneloven fått større handlefrihet og er gjenstand for mindre statlig kontroll.

av Peersen, Tor, publisert 31. juli 2006 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • Fakta Om Det Nye Fylkestinget
  av jto, 16.09.19

  Fakta om det nye fylkestinget i Agder fylkeskommune

  Les mer
 • Valglogo
  av jto, 12.09.19

  Representantene i det nye fylkestinget

  Les mer
 • Valgurne Illustrasjon
  av jto, 11.09.19

  Valgresultat for fylkestingsvalget

  Les mer