Det var svært folksomt på Vest-Agder fylkesmuseum da det på søndag ble arrangert familiedag med mye spennende å se på og flere aktiviteter å delta i. -Når vi legger opp til aktiviteter på museet betyr det at det kommer veldig mange besøkende. Det å ha levende mennesker som blant annet håndverkere og husflidsfolk i aktivt arbeid i utstillingsenhetene gjør det mer interessant, sier museumsdirektør Jan Henrik Munksgaard. Han røper også en nyhet om at museets bygningsmasse får et nytt spennende tilskudd i høst. Da vil en kiosk i dragestil fra rundt 1900 som var plassert i Børsparken i Kristiansand bli gjenreist.

Vest-Agder fylkesmuseum - miniatyrbyenEn familiedag på fylkesmuseet er interessant, spennende og sosialt. Det er liv og røre over alt, en treffer både ukjente og kjente og en får oppleve mye. I hovedbygget er det utstillinger hvor nye teknikk tas i bruk som for eksempel i en avdeling om Start som var 100 år i fjor. Her er det videoskjermer og spillautomat. I miniatyrbyen er et par kvartaler fra sentrum i Kristiansand gjenskapt slik Vest-Agder fylkeskommune - fra familiedagde så ut for mange år siden av flere pensjonister som også er til stede og forteller og forklarer. På et gatehjørne er barn i ivrig aktivitet med å bli opplærd og prøve seg i tredreing og inne i bakgården like ved kan de lage sin egen lekebil og støpe tinnsoldater. Utenfor kolonialbutikken sitter en knivsmed og en jærstolreperatør midt mellom strømmen av kunder som skal inn å handle godterier.
Fra kolonialbutikktrappa blir en innhentet av lukten av nystekte vafler og nytrukken kaffe fra Konsul Mørchs kafè hvor en slår av en prat med noen tilfeldige bordnaboer, mens barn deltar i fletteaktiviteter og gjettekonkurranse eller er utforbi gjerdet for å lære å spleise tau og bøte garn. Beveger en seg over til Setesdalstunet kan en både lære om og nyte Vest-Agder fylkesmuseum - Setesdalstunetsmakebiter fra flatbrødbaking og få innblikk i toving, spinning og linhekling. Litt lenger borte i Vest-Agdertunet kan en delta i høying og flåing av rådyr. På vei tilbake vises restaureringsarbeid på gamle hus og lafting av en ny bygning.
-Vi har holdt på med slike søndagsarrangementer på museet i rundt 25 år nå. Det er ikke mulig av både praktiske og økonomiske årsaker å få dette til mer enn fire ganger i sesongen. Innholdet har endret seg noe. Noen håndverkere som tidligere var med er det ikke lenger mulig å oppdrive. Derfor må vi stadig finne på nytt og sette i gang nye aktiviteter, sier museumsdirektør Munksgaard. Han kan ellers opplyse at det har vært godt besøk på museet i år selv om finværet har gjort at noen færre fant veien dit i deler av sommeren. Det kommer nå langt flere cruiseturister innom. Spesielt antallet italienere og spanjoler er økende.
Vest-Agder fylkesmuseum - handel i landhandleriet

av admin, publisert 21. august 2006 | Skriv ut siden