Gro Elisabeth Paulsen, som leder Norsk Lektorlag, uttaler i Dagbladet i dag at politikerne kan takke seg selv for uro og kaos i norsk skole. Uttalelsen har bakgrunn i den store nasjonale elevundersøkelsen som ble presentert i går og som påviste at det er for mye bråk og uro i norsk skole. Hun hevder at politikerne lover elevene veldig mye i forhold til tilpasset undervisning.

Lektorlagslederen mener politikerne legger opp til er en slags elevpopulisme: -Det er elevene som skal bestemme hva de skal lære, hvordan de skal lære og hvor de skal lære. Elevene får dominere. Konsekvensen av elevenes økte innflytelse er at lærerne mister sin autoritet, dermed blir også undervisningen dårligere, sier hun til Dagbladet.
Paulsen tar til orde for en skole med tøffere krav til elevene og hvor lærernes autoritet bygger på faglig tyngde og kunnskap. -Det må være slik at elevene i videregående skole opplever at de har en eksamen foran seg som er så krevende at de trenger faglig hjelp av lærerne. Vi kan ikke ha det slik at elevene sklir igjennom skolesystemet, sier hun til avisen.
Kunnskapsminister Øystein Djupedal er uenig med Paulsen. -Selv om det er lærerne som har det faglige ansvaret, vil det være uklokt om en lærer ikke lytter til elevene. Det er grunnleggende viktig. Jeg ønsker meg lærere som har autoritet, men som ikke er autoritære. Læreren skal se elevene og motivere dem til læring. Vi har heldigvis mange gode lærere i den norske skole sier Djupedal. Han peker på at undersøkelsen viser at det store flertallet av elever trives, men at vi ikke har så høy grad av faglig trivsel. -Vi har mange ting å ta tak i. Det er derfor vi har bestilt denne undersøkelsen og det er derfor vi skal gjøre norsk skole bedre, sier han.

av admin, publisert 31. oktober 2006 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Bonga -prosjekt
  av jto, 18.11.19

  Tangen videregående skole engasjert i Tanzania-prosjekt

  Les mer
 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer