1. januar 2007 fyller sykehusreformen fem år. NRK melder i dag at 17 av 19 fylkesordførere, som NRK har snakket med, mener Staten bør gi fra seg sykehusene. Flere av dem mener sykehusreformen fra 2001 hvor sykehusene ble overført fra fylkeskommunene til Staten har vært mislykket. -Hadde vi fått like mange milliarder som staten har spyttet inn i sykehusene skulle vi klart jobben like bra, sier Ap-ordfører Arne Øren i Østfold, som synes fylkeskommunene var gode eiere.

Lange ventelister og dårlig økonomi resulterte i at Arbeiderpartiet, som  regjerte i 2001 foreslo en sykehusreform. Landet ble delt inndelt i fem store helseregioner og styrt etter en bedriftsmodell, og staten overtok som eier. Sykehusene går nå med rundt halvannen milliarder i underskudd, de har fortsatt ventelister, korridorpasienter og massevis av problemer.
-Vi var mye bedre enn vårt rykte som sykehuseiere. Det viktigste var nærhet til pasientene som lettere visste hvem som var ansvarlige, sier Øren til NRK. I likhet med nesten alle fylkesordførerne NRK har snakket med vil han ha tilbake sykehusene.
Om to år skal Regjeringen evaluere sykehusreformen, og ordførerne venter gjerne. - Vi ønsker så store regioner at Regjeringen ikke kan unngå å overføre sykehusansvaret, sier Høyre-ordføreren i Rogaland Roald Georg Bergsaker til NRK.

av Torkelsen, Jan H., publisert 8. desember 2006 | Skriv ut siden