Bondeekteparet Søren og Ingebjørg Hodne fra Hornnes imponerte representantene i Stortingets næringskomite, samt politikere og administrative leder i Vest-Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune i går. På en samling på det nystartede spisestedet Måltidet i Kristiansand ble deres økologiske smørprodukt servert som et viktig innslag blant andre lokalproduserte matprodukter. Det vanket mange godord både om smøret og måten ekteparet går nye veier for å drive som bønder på Sørlandet.

Ekteparet Hodne driver sin gård syd for Evje. Gården er typisk for Agder med litt jord og mye utmark og skog. -Vekslende tider har ført til ulike måter å utnytte gårdens ressurser på. For tretti år siden hogget vi tømmer og tilvirket disse til sildetønner.  Det var den gang. Det som var rett den gang er ikke nødvendigvis det rette nå. Derfor er det nødvendig med kreativ nytenking, sa Søren Hodne, som for øvrig har gitt sitt navn til det populære smørproduktet deres ”Søren så godt”.
De kom i gang med smørproduksjonen fordi de for en tid tilbake hadde overskudd av økologisk melk. Med noe støtte fra det offentlige virkemiddelapparatet, stort pågangsmot og samarbeid med meieriet på Byglandsfjord har de kunnet utvikle produktet. De har også fått noe støtte til å drive markedsføring.
Landbruksministeren er denne uken i Tyskland for å få flere turister til landet. Søren Hodne viste til dette besøket: -Vi må lokke med mer enn fjorder og fjell. Dette kan vi bønder hjelpe til med ved å gi annerledes opplevelser.
Ingebjørg Hodne pekte på at ”Søren så godt” er et ledd i merkevarebyggingen av Hodne Gård.- Vi har nå ombygd andre etasje i låven slik at vi kan ta imot grupper, skoleklasser, barnehager og andre arrangementer. Vi viser hvordan et moderne økologisk melkebruk fungerer. Gammelt utstyr er stilt ut og vi demonstrerer hvordan det virker. Låven fungerer også som markedsplass der andre småprodusenter kan selge sine produkter. I sommer bygger vi en steinbakerovn slik at byfolk på vei til hytta kan kjøpe brød og smør på veien, sa den nytenkende og initiativrike bondekona Ingebjørg Hodne.

av Torkelsen, Jan H., publisert 24. januar 2007 | Skriv ut siden