Når Gimle videregående skole og Kristiansand katedralskole blir slått sammen til en skole fra 1. august i år vil representantene i hovedutvalg for kultur og utdanning at storskolen skal ha navnet Kristiansand katedralskole Gimle. Bak navnet ligger både ivaretakelse av det tradisjonsrike katedralskole-navnet og praksisen om at skolenavnet skal gjenspeile skolens beliggenhet. Det er i siste instans fylkesutvalget som vil avgjøre skolens navn 13. mars. Et forslag i hovedutvalget om at skolens navn skulle bli Gimle katedralskole falt.

I Vest-Agder har de fylkeskommunale videregående skolene navn etter beliggenhet. Kun Eilert Sundt videregående skole i Farsund avviker fra dette. I Kristiansand har skolene navn etter plassering i byen: -Tangen, Kvadraturen og Vågsbygd. De øvrige har navn etter byen eller tettstedet der de ligger: Søgne, Vennesla, Mandal, Byremo, Sirdal, Lyngdal, Lista, Kvinesdal og Flekkefjord.
Det er også lang tradisjon knyttet til katedralskolenavnet. Kun seks byer i Norge har katedralskoler. Katedralskolene representerer den tidligste organiserte opplæringen i landet, og vi finner dem i Trondheim, Bergen, Hamar, Oslo, Stavanger og Kristiansand.  Kristiansand katedralskole kan vise til organisert opplæring tilbake til 1600 tallet, og siden den gang har skolen kontinuerlig vært i utvikling fram mot dagens skole. 
Fylkesrådmann Tine Sundtoft uttaler i saksfremlegget at hennes forslag til navn på den nye sammenslåtte skolen både viser til skolens første oppstart og til beliggenheten i byen. Gjennom dette vil også det nye navnet ivareta de to skolene når de fra i sommer er slått sammen til en ny skole.

av Torkelsen, Jan H., publisert 16. februar 2007 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer
 • Lyngdal Vgs Åpningsarrangement 2019
  av jto, 29.10.19

  Flott opprustet skolebygg åpnet i Lyngdal

  Les mer