Denne uken gjennomfører fylkeskommunen tradisjonell utdeling av fag- og svennebrev i tre steder i Vest-Agder. Arrangementene starter i Kristiansand i morgen hvor 549 kandidater mottar kompetansebeviset. Onsdag vil 230 nye mottakere fra Listerregionen bli hedret i Lyngdal. Torsdag gjennomføres det tredje arrangementet i Mandal med 230 mottakere av fag- eller svennebrev.

Vanligvis har utdelingen av fag- og svennebrev blitt gjennomført om høsten. På grunn av sykdom og datatekniske problemer er utdelingen utsatt i nær fem måneder. Tallene for antall mottakere er derfor ikke direkte sammenlignbare med forrige utdeling. Statistikken for de to siste årene basert på årsskiftet viser imidlertid at det har vært en liten nedgang totalt i antall kandidater til fag- og svenneprøven. Dette henger sammen med en nedgang i antall voksne praksiskandidater, mens antall lærlingene øker litt.
leifroaldborgersen@vafno-Dette ligger innenfor forventede og akseptable svingninger som ikke utgjør noen dramatikk.  At lærlingene øker i antall som avlegger prøve, er en følge av øket inntak av lærlinger de to siste årene. Dette vil slå ut i større grad de to følgende årene, sier fagopplæringssjef Leif Roald Borgersen i fylkeskommunen.
Også i år er det tømrer med 112 svennebrev i faget, som ett av de tradisjonelle fagene, som er det største. Barne- og ungdomsarbeiderfaget følger med 96 fagbrev i sitt fag, et fag som kom for bare 12 år siden og som de siste årene har hatt svært mange kandidater.
I den andre enden finnes det små fag hvor det ikke så ofte tas fagbrev. Ett av disse fagene som kan trekkes fram er Industritekstil med fordypning i garnfremstilling og spinning. På torsdag deles det i Mandal ut et fagbrev i dette faget. Det er det første av dette slaget som tas her i Vest-Agder som følge av et internt kurs i bedriften.
I Mandal har også fire personer avlagt svenneprøve som bunadstilvirker. Dette er de fire første svennebrev i Bunadstilvirkerfaget som er utstedt i Vest-Agder fylkeskommune. Bunadstilvirkerfaget er et forholdsvis nytt fag som kom til i fagopplæringssystemet i 1998. Faget må allikevel sies å føye seg inn som et tradisjonelt fag, ved å være et typisk håndverkerfag. Bunader har tradisjon langt bak i tid, men kanskje måtte det ”kvinnefrigjøring” til for at faget skulle bli et lærefag. Kandidatene som 15. mars får sine svennebrev har selv tatt initiativ til gjennom selvstudium å avlegge prøven som praksiskandidater.
Arrangementene gjennomføres slik:
Tirsdag 13.mars i Kristiansand, starter klokken 19.00 på Vindmøllen Selskapslokaler
Onsdag 14.mars i Lyngdal, starter kl. 19.00 på Rosfjord Strandhotel
Torsdag 15.mars i Mandal, starter kl. 19.00 på Solberg Hotel

av Torkelsen, Jan H., publisert 12. mars 2007 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Datatastatur
  av jto, 20.11.19

  Går inn for å få digital skolehelsetjeneste for hele Agder

  Les mer
 • Bonga -prosjekt
  av jto, 18.11.19

  Tangen videregående skole engasjert i Tanzania-prosjekt

  Les mer
 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer