Løpse, fladbrø, mysmor, eggost og mer til sto på menyen da elevene på Byremo videregående skole nylig jobbet en hel dag med læreplanmålet "Planlegge og tilberede måltider som ivaretar norske tradisjoner og fremmer helse og sosialt fellesskap" i faget Kost og ernæring. Erfarne tradisjonshusmødre var huket inn som læremestere. Jenny Håland, Bjørg Øydna og Sigrid Kittelstad (på bildet) koste seg sammen med elevene. De som befant seg i nærheten kunne nyte nydelige dufter og smaksprøver.

Lærer Anita Christensens hadde laget et omfattende program for dagen. "Vi skal bake lefser, flatbrød og hardangerlefser. I tillegg koker vi gome, eggost og mysmor. Vi skal også lage tynne pannekaker som vi skal legge inn i ei lefse, dette er en gammel tradisjonsrett som blei servert i finere selskaper i "Grinnom" langt tilbake i tid", skrev hun.
 
Selvfølgelig hørte det med i dagsopplegget å dekke et koselig bord, og smake på herlighetene. Det rapporteres at både erfarne og mindre erfarne matlagere koste seg. Det å jobbe sammen på tvers av generasjoner har en uvurderlig verdi, og verdifullt er det også å bevare kunnskapen om slik tradisjonsmat. Oppskrifter kan være vanskelig å oppdrive hos lokale "bakere" fordi mange slumper på målene, men elevene fikk et fyldig hefte med forslag til oppskrifter. -Variasjonene på en og samme oppskrift kan være store, heftet er et utgangspunkt, men den beste lærdommen er trening og atter trening, sier lærer Anita Christensen.
 

av admin, publisert 10. mai 2007 | Skriv ut siden