Norges sydligste attraksjon er Lindesnes fyrmuseum, tusenårstedet, etatsmuseet, fyranlegget og et serviceopplegg rundt det hele. Det gjør det hele til et av Norges mest besøkte turistmål - en opplevelse i ulikt vær og vind. Norges første fyr ble tent på Lindesnes i 1656. På norges sydspiss finner du spor etter mer enn 350 års fyr- og sjøfartshistorie. På strekningen fra E-39 og ut til fyret kan en i tillegg få med seg en annen ny attraksjon Spangereidkanalen som gjør sjøreisen mellom øst og vest til en ny opplevelse.

I dag er Lindesnes fyrstasjon stort sett bevart slik den ble etter ombygging og utvidelse i 1916. Inne på fyrområdet finner en også fundamentet til det gamle kullblussfyret fra 1822. Hele fyrstasjonen er fredet.
Ved inngangen til fyrområdet finner en også et eget betjent servicebygg med billettkontor, museumsbutikk, turistinformasjon og offentlige toaletter. Det er Stiftelsen Lindesnes Fyrmuseum som har ansvaret for å ta vare på fyrstasjonen som kulturminne og legge forholdene til rette for de besøkende. Stiftelsen er et ideelt, ikke-kommersielt foretak og alle inntekter fra de besøkende går til bevaring og tilrettelegging av fyrstasjonen som besøksmål. Det er anlagt egen parkeringsplass for å ta i mot de mange tusener som besøker fyret hvert år.
Vest - Agders tusenårssted er en rundt 800 kvadratmeter stor hall inne i fjellet ved den gamle
Tusenårsstedet på Lindesnes i kveldsstemning
Tusenårsstedet på Lindesnes i kveldsstemning
parkeringsplassen. Hallen inneholder multimediesal med plass til 200 personer, der det i åpningstiden vises filmer fra området. Det er også to utstillingsrom hvor det er vekslende utstillinger. Hallen inneholder også en liten kafe med enkel servering. Det er tilpasset for rullestol brukere og stellebord for småbarnsfamilier.
Inne på fyrområdet er det satt opp informasjonsskilt som gir kulturhistoriske opplysninger om livet på fyret i tidligere tider. Fyrtårnet holdes åpent for publikum og det er også satt opp en kikkert som gjør det mulig til å studere kystlandskapet mer i detalj.
Barn i lek på Lindesnes fyr
Barn i lek på Lindesnes fyr
I den tidligere fyrmesterboligen vises utstillingen "Landkjenning". Denne gir deg en innføring i Kystverkets virksomhet, navigasjonshistorie og utviklingen både av Lindesnes Fyr og av fyrteknologien generelt.
Uthuset til fyrmesterboligen benyttes også til vise skiftende utstillinger. For øyeblikket er det en utstilling om hummer. 
Lindesnes fyrområde har masse å by på. Ved å gå  inn på www.lindesnesfyr.no  kan en lese mer om aktiviteter, konserter, åpningstider og annet interessant stoff. God fornøyelse.

av admin, publisert 29. juni 2007 | Skriv ut siden