På denne ukens oversikt over best-selgende bøker på Sørlandet ( i Fædrelandsvennen  23. april 2008) er boken på førsteplass OG tredjeplass utgitt av Vest-Agder fylkeskommune. Det er i kategorien "generell litteratur" at boken "Mitt Romsvik" har skutt rett inn på førsteplass. På en god 3. plass ligger Padleguiden for Vest-Agder.

Mitt Romsvika
Med boka Mitt Romsvika ønsker Vest-Agder fylkeskommune å gi et innblikk i den menneskelige historien som knytter seg til stedet, gjennom Else Helene Larssens levende beskrivelser fra sin egen oppvekst i Romsvika.

Vest-Agder fylkeskommune (VAF) vedtok å kjøpe eiendommen Romsvika i 2004. For det første ønsket Vest-Agder fylkeskommune å utvide allmennhetens muligheter for friluftsliv i det naturskjønne kystlandskapet i østre del av Søgne, samtidig som VAF ønsket å sikre og bevare viktige kulturverdier i området. I vår tid representerer kystbruket Romsvika og Lillevika med bolighus, uthus, verksted og sjøhus en sjeldenhet. Det fredede anlegget framstår som et av de siste komplette og autentiske bygningsmiljøene som vitner om tidlige tiders mangesysleri i kystbefolkningens samspill med natur og omgivelser, både på hav og land.

Sammen med Helleviga og Donevann inngår Romsvika i dag i det som kalles ”Friluftsparken i Søgne”, og Vest-Agder fylkeskommune har tidligere utgitt en egen publikasjon om Friluftparkens flora og fauna i samarbeid med Agder naturmuseum og botaniske hage (Vest-Agder fylkeskommune 2006). Else Helene Larssens levende, detaljrike og innsiktsfulle minner fra barndommen, sammen med det verdifulle fotomaterialet hun har tatt vare på, fortjener en egen publikasjon. Vi håper at mange vil oppleve at hennes framstilling som et viktig bidrag til å levendegjøre stedets historie og få bygningene ”i tale”.

PADLEGUIDEN

Padleguiden for Vest-Agder som Vest-Agder fylkeskommune har gitt ut sammen med padleentusiast Lars Verket har gått rett inn på 4 plass på "10 på topp"-lista over generell litteratur solgt på Sørlandet. Toril Folkestad i Vest-Agder fylkeskommune har gjort en stor jobb både med å få boken til å bli en realitet OG få den ut til bokhandlerne. At publikum setter pris på den flotte boken viser seg nå i salgstallene. Lars Verket har padlet over 1000 nautiske mil for å dokumentere skjærgården i Vest-Agder for nye og erfarne padlere. Toril Folkestad har skrevet flere kapitler med nyttig informasjon bl.a om allemannsretten, kulturhistorie og noen turtips på land.

torillfolkestad@vafno
Torill Folkestad i Vest-Agder fylkeskommune har sammen med Lars verket skrevet Padleguiden for Vest-Agder.
Vi håper at padleguiden for Vest-Agder kan bidra til å øke interessen for padling som friluftslivsaktivitet. Padling er en aktivitet som gjør godt for kropp og sjel, samtidig som du kan oppleve stillhet og ro i nærkontakt med naturen. Vest-Agder har en variert og spennende kystlinje. Her finner du en skjærgård rik på øyer, strender og lange fjorder. Enten du er nybegynner eller er en erfaren padler byr kysten på mange muligheter. Gjennom boka vil du se at padling er en aktivitet som passer for de fleste, uansett alder og kjønn. Med litt tilrettelegging egner padling seg også for funksjonshemmede. Mange padlere bruker i dag kysten til dagsturer, men forholdene ligger også svært godt til rette for lengre turer med overnatting. I guiden har vi merket av godt over 200 leirplasser på strekningen Kvåsefjorden i Kristiansand kommune i øst til Åna-Sira i Flekkefjord kommune i vest. Selv om vi nå presenterer forskjellige muligheter, så er det fortsatt mange skjulte perler igjen å oppdage.  Vi ønsker å slå et slag for det enkle og miljøvennlige friluftslivet. I disse klimatider kan det være på sin plass å nevne at padling er en aktivitet uten CO2- utslipp. Gjennom økende popularitet er padling et eksempel på at fart ikke er avgjørende. Tvert imot, padling kan være en god måte å finne ro og fred på. Om sommeren deler du kysten med mange andre brukere og det krever spesiell årvåkenhet både fra deg som padler og dine  medtrafikanter på sjøen.Resten av året er det i større grad stillhet og ro som preger Vest-Agderkysten. (...)Vi håper at du blir inspirert til å ta Vest-Agderkysten i bruk etter å ha lest i Padleguide for Vest-Agder. Hvis du allerede er en aktiv bruker, så håper vi boka kan bidra til at du finner nye steder og opplevelser!Det skriver Toril Folkestad og Lars Verket i sitt forord om boken.
Thore Westermoen, fylkesordfører
Thore Westermoen, fylkesordfører, er fornøyd med at Vest-Agder fylkeskommune står bak to av bestselgerne på Sørlandet.

Skulle noen lurer på hvorfor Vest-Agder fylkeskommune har gått aktivt inn i arbeidet med padleguiden kan svaret finnes i fylkesordfører Thore Westermoens hilsen i boka;
-Vest-Agder fylkeskommune har gjennom flere år hatt friluftsliv som prioritert politikkområde. For oss er det en viktig strategi å legge forholdene til rette for et miljøvennlig friluftsliv. I den forbindelse har Vest-Agder Fylkeskommune prioritert ressurser til utarbeidelse av Padleguide for Vest-Agder. Vi håper at informasjonen som gis i boka vil gi mange mennesker inspirasjon og lyst til å utforske de fantastiske padlemulighetene som finnes langs kysten vår.

av Macdonald, Cheryl, publisert 25. april 2008 | Skriv ut siden