Den ble forelagt hovedutvalget i september. Fylkesrådmann Tine Sundtoft foreslo 9. oktober å fortsette den geografisk karakterbaserte inntaksmodellen med en presisering om at elever fra Grim ungdomsskole som ønsker studiespesialisering må søke Vg1 studiespesialisering ved enten Kvadraturen skolesenter eller Tangen videregående som sitt første ønske. Fylkesrådmannens forslag falt i hovedutvalget og mindretallet anket saken inn for fylkestinget som fattet vedtak om geografisk basert inntak den 21.oktober

Halvparten av alle fylker har en inntaksmodell ”Geografisk basert” der elever må søke til nærmeste skole hvis det er flere skoler som tilbyr samme programfag. Det er omtrent slik ordningen fungerer på grunnskolen.

I Kristiansand er det kun innen studiespesialisering og helse- og sosialfag at det finnes mer enn en skole som har samme programfag. Alle andre programfag finnes kun på en skole.

Nåværende inntaksregler har Vest-Agder hatt i mange år. Noe som betyr at elever som ønsker studiespesialisering ved ungdomsskolene i Vågsbygd blir geografisk dirigert til Vågsbygd videregående skole. Det nye nå og neste år er at Tangen - fra 2009 - og Kvadraturen - fra 2008 - også tilbyr ordinært studiespesialiseringsprogram, samtidig med at Kristiansand katedralskole Gimle (KKG) har redusert antall grupper innen samme programområde. Naturlig nok vil det derfor ikke være plass til alle som søker studiespesialisering ved KKG

Med en geografisk inntaksmodell - som Vest-Agder har - betyr det at vi bestemmer hvilken ungdomsskole som naturlig hører til Tangen- og Kvadraturen videregående skoler. I dette tilfellet har det blitt Grim. Tidligere søkte elever fra Grim til KKG.

Dette gjøres for å oppnå en vellykket integrering av alle typer elever i samme miljø, som gir en positiv gevinst til alle. Det gjelder både de ressurssterke og de mindre ressurssterke, og er et viktig bidrag til et humanistisk og demokratisk samfunn. Dette er fundamentet i den felles Vest-Agder skolen.

I alternativet - karakterbasert inntaksmodell - som benyttes i den andre halvparten av fylkene søker alle fritt til den skolen de ønsker, og det er karakterene som avgjør hvilken skole du kommer inn på.

av Torkelsen, Jan H., publisert 27. oktober 2008 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer
 • Lyngdal Vgs Åpningsarrangement 2019
  av jto, 29.10.19

  Flott opprustet skolebygg åpnet i Lyngdal

  Les mer