At far til Bjørnstjerne Bjørnson, sogneprest Peder Bjørnson, var i en økonomisk krangel i forbindelse med fortøyningsfester eller at slike fortøyningsfester/ringer brakte og stadig bringer inntekter til vanskeligstilte er bare et par ukjente fakta som Jan G. Langfeldt skriver om i sin unike bok ”De gamle fortøyningsfestene i Ny-Hellesund og fortøyningsmetodenes historie”.

Langfeldt skriver om historien til fortøyningsfester i Norge generelt og bruker eksemplene fra Ny-Hellesund spesielt. Alle eksisterende fester blir omtalt og dokumentert. – Et enkelt feste betydde ikke så mye for virksomheten i Ny-Hellesund, men til sammen var det ca. 40 fortøyningsfester somFortøyningsfester - bokomslag i seilskutenes storhetstid fra omkring 1840 til midten av 1860-tallet, ble benyttet til sikker fortøyning av opptil 75 skuter samtidig. Briggene, skonnertene og barkene lå meget nær hverandre. Når høst- og vinterstormene stod på, var det viktig med gode fortøyningsfester, forklarer Langfeldt. Når han er opptatt av kyst-kulturen i Ny-Hellesund er det fordi familien hans kommer derfra.

Det er et viktig og godt stykke kystkulturhistorisk arbeid Jan G. Langfeldt har gjort, sier fylkeskonservator i Vest-Agder Frans-Arne Stylegar, som mener det er en betydningsfull og gjennomarbeidet publikasjon som nå lanseres.

Fortøyningsfester fantes allerede på 1500-tallet. Og det er snakk om ganske avansert hjelpemiddel. De skulle tåle drakraft fra store skip, bølger og vind. – Ringer, bolter og andre fester er på mange vis en forsømt kulturminner, sier fylkeskonservator Stylegar. De vi finner i dag er stort sett fra 1700- og 1800-tallet. De er viktige og konkrete minner etter en storhetstid langs kysten der opptil 70 skuter av alle slag lå forankret i Ny-Hellesund. Og dette skjedde langs hele kysten. De var viktige elementer i lokaløkonomien. Ny Hellesund er et svært godt eksempel-område når det gjelder fortøyningsfester. Hver ring har sin historie og sin betydning for lokalbefolkningen, forteller Stylegar.

– Vi står overfor en vedlikeholds utfordring fordi disse kystminnene forfaller. Mange steder haster det å komme i gang med planmessig vedlikehold av disse minnene. Jeg håper Langfeldts bok vil være et viktig bidrag i dette vernearbeidet, sier fylkeskonservator Stylegar.

Boken inngår som tredje bind i Rapportserien som fylkeskommunen gir ut. Tidligere bøker er :

Nr. 1 Kompassroser og annen grafitti i kystmiljøet. (100,-) 
Av: Endre Wrånes (2006)

Nr. 2 Farmers, Mariners and lords of long-ago. Archaeology and prehistory in the Agder region. (298,- )
Av: Frans-Arne Stylegar (2007)

Nr. 3 De gamle fortøyningsfestene I Ny-Hellesund og fortøyningsmetodenes historie. (198,-)
Av: Jan G. Langfeldt (2008)

Bøkene kan kjøpes i bokhandel eller ved å sende mail til cmd@vaf.no Da tilkommer 100,- til pakking og porto.

av Macdonald, Cheryl, publisert 6. oktober 2008 | Skriv ut siden