Onsdag hadde hovedutvalg for næring, samferdsel og miljø lagt et møte på Arkivet i Kristiansand. Utvalget fikk også anledning til en orientering om virksomheten og en gjennomgang av den historiske formidlingsavdelingen fra Annen Verdenskrig i kjelleren. Det ble et tankevekkende møte med en historisk virkelighet som viser hvordan ondskap satt i system kan føre til handlinger som er så bestialske at en kan bli uvel av å måtte få dem synliggjort og minnet om. Den formidlingen som skjer er et viktig element i skape engasjement om fredsarbeid i regionen.

Direktør Aslak Brekke i Stiftelsen Arkivet betegnet fylkeskommunen som en viktig bidragsyter

Arkivet - torturert offer
Arkivet - torturert offer
. Han opplyste at bygningen som Arkivet holder til i både er nedslitt og sprengt når det gjelder plass til kontorer, lokaler til å oppbevare dokumentasjon og utstyr, møtevirksomhet og formidling. Samtidig som det eksisterende huset har behov for renovering arbeides det med å få reist et nybygg på tomten. Det er sendt en søknad til blant annet Vest-Agder fylkeskommune om midler til å gjennomføre dette.

Han orienterte om at Arkivet, i tillegg til Stiftelsen Arkivet, også huser flere humanitære organisasjoner. Rundt 40 personer arbeider i bygget som han betegner som et kompetanse og ressurssenter med bred nasjonal og internasjonal samhandling.

Med bakgrunn i lokale hendelser under den annen verdenskrig ønsker Stiftelsen Arkivet å trekke paralleller til dagens samfunnsforhold. Målet er å styrke arbeidet for grunnleggende menneskeverd, demokrati og holdningsdannelse. Stiftelsen Arkivet vil fremme dialog og forståelse mellom individer, grupper og nasjoner.

Statsarkivet var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet i krigsårene 1942 til 1945. Kjelleren fungerte i denne perioden som arrest og forhørslokale. Stiftelsen Arkivet overtok 9. april 1999 Statsarkivets fraflyttede bygning. Fengselscellene og torturkamrene er rekonstruert og historiene som utspant seg i kjelleren er illustrert ved hjelp av montre og dukker i full størrelse. Fra åpningen i 2001 og frem til i dag har omkring 55 000 mennesker besøkt Arkivet.
Arkivet - NSM-utvalget på omvisningRepresentantene i hovedutvalg for næring, samferdsel og miljø blir orientert om krigens hendelser av informasjonsansvarlig på Arkivet Stein Christian Salvesen

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • HU Utdanning Og Kompetanse 2019
  av jto, 12.11.19

  Forberedelsen til fire år med politisk virksomhet i gang

  Les mer
 • Bli Med På UFT
  av jto, 08.11.19

  Er du mellom 15-19 år? Bli med Ungdommens fylkesting

  Les mer
 • FT-web -22.10.19
  av jto, 16.10.19

  Følg fylkestingets møte 22. oktober direkte på web-TV

  Les mer