Den 27. januar 1945 befridde sovjetrussiske soldater fangene i konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau. 27. januar er på denne bakgrunn blitt den internasjonale minnedagen for Holocaust. I Norge har regjeringen bestemt at dagen skal markeres offentlig og i landets skoler. Holocaustdagen er en markering mot all form for rasisme og diskriminering. I dagens verdenssituasjon er det viktig å markere tydelig at antisemittisme generelt og Holocaust spesielt ikke må blandes sammen med problematikken rundt staten Israels politikk i dag.

Stiftelsen Arkivet markerer denne dagen fjerde året på rad, med to omfattende og interessante program.

Skolearrangementet starter klokken 0900. I år vil ca. 700 elever delta, og allerede fra starten av deler vi alle elevene i to grupper, en halvpart starter i Agder Teater og den andre halvparten i Fønix kino. Til sammen vil alle elevene få tilnærmet det samme opplegget. Først vil de møte Edith Notowicz – en overlevende fra Auschwitz, som var blant barna som var ”forsøkskaniner” hos Josef Mengele.

Elever fra Vågsbygd videregående skole oppfører et kort teaterstykke knyttet til dagens tema. Videre får de se filmen ”Freedom Writers” som er basert på en sann historie. Arrangementet er i år et samarbeidsprosjekt mellom Vest-Agder Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Stiftelsen neveragain.no og Stiftelsen Arkivet

Kveldsarrangement:
kl 1800 Appell ved Edith Notowicz, Børsparken/Rådshusgata 6

Byhallen
kl 1825 Innledning ved møteleder Bjørn Enes
kl 1830 Møte med Edit Notowicz
kl 1900 Jahn Otto Johansen: ”Tanker rundt markeringen av den internasjonale Holocaustdagen i 2009”
kl 1930 Introduksjon til film ved Richard A. Toftesund
kl 1940 Hope dies last – Halina Birenbaums historie (1992)
kl 2030 Slutt

Edith Notowicz vokste opp i Ungarn, og havnet i 1944 i den såkalte barnebrakka i Auschwitz, der hun var en av Josef Mengeles ”forsøkskaniner”. Mot slutten av krigen ble hun evakuert til Theresienstadt, der hun befant seg da russerne befridde leiren 8. mai 1945. Etter freden følte hun seg uvelkommen i Ungarn, og startet et nytt liv i Norge. Bor i Trondheim, og har vært med som tidsvitne på flere turer med Aktive Fredsreiser.

Mer om arrangementene på:http://www.stiftelsen-arkivet.no/holocaustdagen2009

av Torkelsen, Jan H., publisert 23. januar 2009 | Skriv ut siden