Fylkeskonservatoren gjennomfører i disse dager arkeologiske undersøkelser i Domkirkekjelleren i forbindelse med planlagt ny bruk av kjelleren.  - Kistene i Domkirkekjelleren gikk med i bybrannen i 1734. Etter 1880-brannen ble det påfylt et tykt sandlag over hele kirkekjelleren. Den pågående arkeologiske undersøkelsen skal søke å avklare om det finnes bevarte graver under sandlaget, samt om det gamle steinsatte gulvet er intakt, forklarer fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

Frem til 1804 ble Domkirkekjelleren benyttet til begravelser. Mange av byens prominente borgere ble frem til den tid ”nedsatt i kiælderen”, som det heter i datidens kirkebøker. I 1700-årene hadde byen tre gravplasser. Byens kirkegård omkranset Domkirken, og her ble håndverkere, offiserer og andre bedrestilte gravlagt. Fattigfolk, menige soldater og strandsittere fikk sitt siste hvilested på Hospitalskirkegården, som lå der Stener Heyerdahl-parken nå er. Domkirkekjelleren var derimot forbeholdt byens ledende familier, fremste embetsmenn og høyere offiserer. Biskopene hadde sitt eget gravkammer i kjelleren.

Byens første kirke fra 1640-årene lå på samme sted som dagens Domkirke. Også denne kirken hadde en gravkjeller, men kistene som stod der ble flyttet over i den nye kirkekjelleren da den første domkirken stod ferdig i 1690-årene. Den nåværende Domkirkekjelleren er fra samme tid, og den har overlevd bybrannene både i 1734 og 1880.

Arbeidene utføres av Fylkeskonservatoren i Vest-Agder. For spørsmål, kontakt fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar, tlf. 48049020.

av Macdonald, Cheryl, publisert 21. januar 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer