Da forskerne fra NifuStep gikk gjennom karakterene til avgangselevene i perioden 2004-2007, fant de at en av fem av elevene hadde karakteren en eller manglet vurdering i ett eller flere fag. Åtte prosent av elevkullet hadde vitnemål som ikke kvalifiserer som bestått karakter i alle fag fra grunnskolen. Men stryk finnes ikke. -Det er ingen ting som heter å stryke i grunnskolen, elevene flyttes automatisk opp selv om de ikke har minimumskunnskapene. Det er bare unntaksvis at elever går et skoleår om igjen, sier seniorrådgiver Nils Vibe i NifuStep til Aftenposten.

Forskerne spør om elever med et så svakt faglig grunnlag har forutsetning til å gjennomføre utdanningen de begynner på. Burde de først oppnå et vitnemål med reelle bestått karakterer slik at de har en mulighet til å fullføre ønsket opplæring eller burde de få et alternativ utdanningstilbud?
-Grunnskolen er ikke villig til å ta dette problemet innover seg, det identifiseres først på vitnemålet i 10. klasse. Vibe mener det er nødvendig å ta diskusjonen om stryk og hvordan følge opp elevene for å hindre at hver tredje elev dropper ut av videregående. -Det er viktig både for å motivere elevene og gi de svakeste et tilbud sier han.

av Torkelsen, Jan H., publisert 20. januar 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Søgne Videregående Skole
  av jto, 15.11.19

  Søgne videregående skole inviterer til informasjonsmøte 20. november

  Les mer
 • Ungt Entreprenørskap Logo
  av jto, 06.11.19

  Ny langsiktig avtale mellom fylkeskommunen og Ungt entreprenørskap Agder

  Les mer
 • Lyngdal Vgs Åpningsarrangement 2019
  av jto, 29.10.19

  Flott opprustet skolebygg åpnet i Lyngdal

  Les mer