”Do svidanija – På gjensyn!” av Magne Haugland er en dokumentarboken om nazistenes største krigsforbrytelse i Norge: i hjelsultingen av 10.000 russerfanger. 30 tidligere krigsfanger og sivile østarbeidere – fra Kristiansand og Lista i sør til Kirkenes i nord – forteller om hvordan det var å være nazistenes ”Untermensch”. Mange av russerne som forteller, har i de senere år vært tilbake i Norge og truffet noen av sine hjelpere.

Boka innholder mange dramatiske og spennende historier fra Vest-Agder: Ivan Kortotja, som var fange på Møvig, forteller om sitt gjensyn med Julie Tveit (f. Olsen). Viktor Sjevtsjenko beretter om sitt leiropphold på Ore på Lista. Olaug Abrahamsen fra Lyngdal erindrer sin forelskelse i den unge moskovitten Jan Lisanow. Hviterusseren Mikhali Khaykin forteller om sitt sammentreff med Inga Hobbesland fra Eiken, Finn Thomassen fra Mandal og sitt møte med SS-folkene på Arkivet. Pjotr Litvintsov skildrer hvordan han reddet seg fra ”Palatia”, som ble senket ved Lindesens. Historien om 21 år gamle Stepan Zdorovets, som rømmer fra slavearbeidet på Knaben og blir lagt i skjul under en heller på Verdal i Eiken, er også med. Sist sommer var Stepans sønn, Aleksej, tilbake i Eiken og takket lokalbefolkningen for hjelpen de hadde gitt til hans far våren 1945.

Boken, som er støttet av Regionalavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune, er til salgs hos alle bokhandlere.

”På gjensyn!” har blitt kritikerrost av pressen og historikere over hele landet: ”En sterk bok som norsk krigshistorie har manglet” (Stavanger Aftenblad). ”Ei bok som ingen legger fra seg uberørt” (Saltenposten). ”Det mest imponerende dokumentarverk jeg har hatt gleden av å lese noen gang!” (Ulf Larsstuvold).

av Macdonald, Cheryl, publisert 19. februar 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer