Wergeland-rapporten forteller om et jubileumsår med høy aktivitet på mange områder. Prosjektkoordinator Einar Solbu trakk frem nettopp dette mangfoldet da han oppsummerte resultatene. – Det var et mål å gjøre dette til et jubileum for alle, og når vi ser hvilken mengde og variasjon det har vært i arrangement og program, synes jeg vi kan være godt fornøyd med resultatet sa han.

Kulturminister Trond Giske har fått overlevert rapporten over aktiviteten i forbindelse med Wergeland2008 – jubileet som feiret vår nasjonal poet Henrik Wergeland.

Vest-Agder fylkeskommune har bidratt sterkt til jubileet ved at regionalavdelingen vår tok initiativ til, designet og vært aktiv i driftingen av siden www.wergeland2008.no. Nettsiden var en av hovedpilarene i jubileumsåret. I rapporten står det bl.a. ”
Nettstedet wergeland2008.no skal være en nasjonal portal til kunnskap om Henrik Wergelands diktning og liv. Det skal gjøre slik kunnskap tilgjengelig for et bredt spekter av publikumsgrupper og således bidra til å øke interessen for Henrik Wergelands diktning og livsverk både i norske fagmiljøer og blant barn, unge og voksne i Norge. Fram til utgangen av 2008 skal nettstedet også dekke

behovet i jubileumsorganisasjonen Wergeland 2008 for formidling av informasjon

om feiringen av 200-årsjubileet for Henrik Wergelands fødsel.

Målgrupper

Nettstedet skal være en portal for den interesserte allmennhet. Det er lagt stor

vekt på å imøtekomme behov hos skoleelever, studenter og forskere gjennom

spesielt tilrettelagt stoff, tilgang til søkbare originaltekster (Wergelands Samlede

Skrifter
) og en egen Wergeland-bibliografi.”

Rapporten viser også at Vest-Agder, med Fædrelandsvennen i spissen og Akershus var det størst medieomtale av jubileumsåret. ”Det er ikke overraskende da Eidsvoll, hvor Wergeland vokste opp, ligger i Akershus og Kristiansand er hans fødeby.”

Hele rapporten kan du laste ned til høyre for artikkelen.

 

Fra venstre: Kulturminister Trond Giske fikk presentert rapporten fra Wergelandåret 2008 av direktør Eidsvoll i 1814 Erik Jondell, assisterende direktør Knut Johannessen og Riksarkivar Ivar Fonnes i Riksarkivet, prosjektleder Einar Solbu i Wergeland 2008 og Nasjonalbibliotekar og styreleder i Wergeland 2008 Vigdis Moe Skarstein.

– Jeg er glad for store markeringer, kreativt program og faglig engasjement, men det gjør også inntrykk når skoleungdom tar kontakt for å fortelle at de er blitt kjent med Wergeland på en ny måte og hvor mye det betyr for dem, sa Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og trakk fram sterkt engasjement over hele landet og godt organisert samarbeid mellom Riksarkivet, Eidsvoll 1814 og Nasjonalbiblioteket som grunnlag for et vellykket jubileumsår. Det var disse tre institusjonene som var ansvarlige for jubileet og altså ned litt hjelp fra Vest-Agder fylkeskommune. Fremover skal www.wergeland 2008. fortsette å være et ressurssted om Henrik Wergeland.

av Macdonald, Cheryl, publisert 4. februar 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer