En av europas mest kjente arkeologiprofessorer, Ernst Sprockhoff, var stasjonert på Lista som tysk offiser. Han fikk grave ut store gravhauger i et område som skulle gjøres om til bunkerser ogListamiljø
 kanonstillinger. Ute ved havet på Østhassel gård åpnet han en grav etter det som trolig er to menn fra 900-tallet - altså vikingtiden. De lå i et rikt dekorert gravkammer med mange gjenstander. Gjenstandene har ligget i oldsakssamlingen i Oslo. I juli kommer de altså hjem igjen til Lista.

Vest-Agder er ellers det fylket som foreløpig bruker mest penger på samarbeidet med det museet som i dag forvalter oldtidsfunn fra øst- og sørlandet. På Lista er det bygd nytt museumsbygg. I tillegg til en rekke andre utgifter skal fylket også betale Kulturhistorisk Museum en halv million kroner for å lage i alt fire utstillingssteder .

Museet på Nordberg Fort skal vise bronsealderen, i Søgne skal steinalderen vises, I Åseral folkevandringstiden og på Odderøya i Kristiansand vikingtiden.

Kilde NRK-Sørlandet, Reidar Mosland http://nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.6607316

av Torkelsen, Jan H., publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden