UPrisen er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den Kulturelle Skolesekken i 7 fylker. En niendeklasse fra hvert av fylkene Oppland, Hedmark, Vest-Agder, Finnmark, Buskerud, Møre og Romsdal og Sør Trøndelag utgjør den nasjonale ungdomsjuryen. Skoleklassene har hatt veiledning av en profesjonell kritiker.

- Årets jury har vært svært engasjert, uttaler prosjektleder for UPrisen, Bjarte Bakken. Elevene kastet seg over bøkene. Og rapporter tyder på gode og reflekterte diskusjoner i klassene.

Forfattere, forlag og resten av bok-Norge venter nå på elevenes dom.

- UPrisen er en unik og viktig litteraturpris fordi den anerkjenner ungdom som individuelle lesere og kritikere, uttaler daglig leder i Foreningen !les, Ketil Kolstad. – Leselyst og litterære preferanser kan ikke dikteres, nettopp derfor er det spennende å høre hvilken ungdomsbok de unge selv setter størst pris på.

De nominerte bøkene er:

Gro Dahle og Svein Nyhus: Roy. Cappelen Damm

Johan Harstad: Darlah: 172 timer på månen. Cappelen Damm

Mari Moen Holsve: Rasp. Gyldendal

Tone Kjærnli: Den mørke siden av månen. Cappelen Damm

Terje Torkildsen: Marki Marco. Samlaget

Vinneren av fjorårets UPris ble Endre Lund Eriksen for ”Pitbull-Terje blir ond”. Han vil som en konsekvens av prisen bli viet spesiell oppmerksomhet under årets litteraturfestival.
Les mer om UPrisen her: http://www.txt.no/index.php?option=com_content&task=view&id=853&Itemid=656

av admin, publisert 25. mai 2009 | Skriv ut siden