På valgdagen må velgere stemme i den kommunen de er manntallsført, det vil si den kommunen de var registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 30. juni. Flytter du etter denne datoen, må du stemme i din gamle kommune. Reglene gjelder både stortings- og sametingsvalget. For å kunne stemme ved valget må man ha stemmerett og stå innført i manntallet. Manntallet er en oversikt over alle som har stemmerett ved valget.

Det er folkeregisterets opplysninger pr. 30. juni som er grunnlaget for manntallet. Det er altså velgernes adresse denne datoen som avgjør hvilken kommune de har stemmerett i. Dersom en flyttemelding er kommet fram til folkeregisteret senest 30. juni, vil den nye adressen være gjeldende for innføring i manntallet. Kommer flyttemeldingen fram til folkeregisteret etter 30. juni, er det den gamle adressen som avgjør hvilken kommune velgeren har stemmerett i.

Dersom en velger ikke har anledning til stemme i kommunen hun eller han er manntallsført i på valgdagen 14. september, kan vedkommende forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet. Den ordinære forhåndsstemmegivningen starter 10. august og avsluttes 11. september.

Mer informasjon på www.valg.no.

av Torkelsen, Jan H., publisert 23. juni 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Politikk

 • Fakta Om Det Nye Fylkestinget
  av jto, 16.09.19

  Fakta om det nye fylkestinget i Agder fylkeskommune

  Les mer
 • Valglogo
  av jto, 12.09.19

  Representantene i det nye fylkestinget

  Les mer
 • Valgurne Illustrasjon
  av jto, 11.09.19

  Valgresultat for fylkestingsvalget

  Les mer