Hansen skriver at i 1832 dro Adolph Tidemand (1814-1876) til Det kongelige danske kunstakademi i København for å utdanne seg til maler. Maleriet av det såkalte loshuset på Banken er signert ”A. Tidemand, 1837, København” på blindrammen. Han har trolig laget ei skisse av motivet under besøk i hjembyen og malt dette ut etter at han var tilbake i København. I slutten av september det året forlot han København for å fortsette utdannelsen ved kunstakademiet i Düsseldorf. Arbeider fra perioden viser at han var opptatt av flere tema, både historiske motiver og folkelivsbildet.
-Vi vet ikke når det såkalte loshuset på Banken ble bygget, skriver distriktskonservatoren. -Det er tydelig at huset var gammelt da det ble malt av Tidemand. Rundt 1830 flyttet Reier Ånensen Frostestad (1794-1876) inn. ”Reier på Banken” var ferjemann før Bankebroa ble bygd like ved i 1855. Huset ble senere bygget på med ny hovedfasade vendt sør mot stranda. Både besteforeldre og foreldre til styrmann, skipper og los Svend Thorkildsen bodde senere i huset. Svend var den siste beboer inntil han flyttet til byen som enkemann før Annen verdenskrig. Huset ble ødelagt da miner samlet fra stranden, ble sprengt på ”Dynamitten” på den andre sida av fjorden like etter krigen. Steiner skal ha slått taket i stykker og huset ble revet, opplyser Thor Gunnar Hansen.
Loshuset på Banken av Adolph Tidemand

av admin, publisert 18. august 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer