I juni foretok Tatiana Smekalova og Bruce Bevan på vegne av Fylkeskonservatoren geofysiske undersøkelser i Spangereid i Lindesnes. Ved hjelp av magnetometer gjennomsøkte man et område i utkanten av det store gravfeltet på Presthusmonen. Med dette utstyret, som måler variasjoner i jordmagnetismen, kan man "se" kulturminner som ikke er synlige over bakken. Resultatene er svært interessante, bl. a. fremkom flere strukturer som trolig er båtgraver fra vikingtiden.

Det er funnet mange båtgraver i Spangereid tidligere.
Videre ble det påvist en konstruksjon inne i en gravhaug som er kjent fra tidligere. Antagelig dreier det seg om en steinkiste under markoverflaten. I Spangereid daterer slike jordfestegraver i steinkiste seg helst til folkevandringstiden, og de er av og til rikt utstyrte.
Les rapporten her.

av Stylegar, Frans-Arne, publisert 22. september 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer