Nullvisjonsprosjektet i Lister i Vest-Agder har i samarbeid med Nordic testsenter kjørt en splitter ny Golf i 70 kilometer i timen inn i en steinblokk. Den arrangerte kollisjonen ble foretatt på Lista flyplass Kræsjet ble filmet og utført helt kontrollert for å dokumentere hvilke krefter som er i sving i en bråstopp. I førersetet på bilen satt en dokke på 75 kilo med bilbeltet på. I baksetet satt også en dokke på 75 kilo, men uten belte. Bilen var utstyrt med åtte kamera på utsiden, og fire kamera inni. Disse filmet det hele.

Airbagen ble løst ut, og føreren ble holdt igjen av bilbeltet, mens ”baksetepassasjeren” kom fykende framover, dunket borti skuldra til føreren for så å smelle i frontruten som knust. Bilen var totalt ødelagt.

Prosjektlederen for nullvisjonsarbeidet i Lister, Ivar Dammen, har plassert vraket med dokkene Bråstopp i sytti med eksperimentdukkeinni på en utstillingshenger. Filmen er klippet, redigert og satt sammen med faktainformasjon om fart, bråstopp og bilbelte. Den vises på flatskjerm på en vegg ved siden av vraket. Til sammen blir dette et unikt konsept som virkelig gir anledning til å snakke med folk om hvilke enorme krefter det er i en bråstopp.

Utstillingen har allerede vært i bruk både på Dyrskuet i Lyngdal og i Seljord. Interessen har vært enorm begge steder. I Seljord besøkte om lag 15.000 mennesker Vegvesenets stand. Bilvraket virker som en magnet, særlig på gutter og menn i alle aldre og den bidrar til aha-opplevelser for noen og enhver

av admin, publisert 21. september 2009 | Skriv ut siden