Stine Rypestøl, som er elev i faget Politikk og menneskerettigheter ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand, sendte nylig brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre. Etter å ha sett filmen Yodok, som handler om de umenneskelige forholdene i Nord-Korea, oppfordrer hun Norge som nasjon om å ta ansvar. Filmen handler om den nåværende situasjonen i Nord-Korea. Den har vakt sterke reaksjoner hos elevene på skolen. Filmen skildrer et land som lever i komplett isolasjon fra resten av verden, hvor de verken har tilgang på mobiltelefon, internett eller andre frie medier. Tortur, sult, konsentrasjonsleirer og frihetsberøvelse er også blant temaene filmen tar for seg.

Elevene sier, på skolens nettside, at de ble svært sjokkert da de så filmen, ettersom de ikke ante atYodok plakat forholdene var så brutale. - Jeg har hørt noe om forholdene i Nord-Korea, men jeg ante ikke at det var så brutalt. I konsentrasjonsleirene blir blant annet kvinner voldtatt av sine fangevoktere. De prøver da alle midler for å ta abort. Dette er fordi de vet at hvis de fortsetter svangerskapet vil både de selv og barnet bli drept. Dette fører blant annet til at de spiser gift og gravide rotter, fordi det ble sagt at dette ville starte en spontanabort, sier elev Stine Rypestøl, som besluttet seg for å ta saken i sine egne hender ved å skrive et brev til utenriksministeren.

Les hele brevet fra Stine her

av Torkelsen, Jan H., publisert 2. desember 2009 | Skriv ut siden