Tannlege Albin Eikeland, veteran i Den offentlige tannhelsetjenesten stortrives fortsatt med pasientene. Vi møter Albin på jobb på Hægebostad tannklinikk. Han har passert 70 år, og har jobbet 43 år som tannlege i Hægebostad. Her er han født og oppvokst, og mener fremdeles det er det beste stedet på jord.

Albin Eikeland på kontoretSom tannlege liker han allsidigheten ved å jobbe som offentlig tannlege.

Albin liker godt protetikk (krone/bro arbeid og arbeid med proteser). De første årene var han også sin egen tanntekniker. I dag blir slikt arbeid sendt bort.


Barnepasienter er også spennende, sier Albin Eikeland. Han har et godt råd i den sammenheng: ” Send aldri et barn ut fra tannlegekontoret uten at du har gitt gutten eller jenta noe ros eller oppmuntring.” Kanskje det er nettopp derfor han bare en gang har måtte henvise en barnepasient til tannbehandling i narkose. Tannlege Albin Eikeland og tannhelsesekretær Eli Skoland


Sekretæren hans er rask med å si at Albin er gjennomsnill og omtenksom overfor alle.
Albin stortrives med sitt yrke, og for kommunen Hægebostad er han blitt Tannlegen med stor T. Om et år blir kona pensjonist, og da er det nok kanskje på tide å gi seg som yrkesaktiv sier Albin. Da kan det bli mer tid til utenlandsreiser, vedlikehold av egen gård og hus, samt lengre turer i det flotte fjell landskapet i nærområdet.

I tider med store rekrutteringsproblemer, har Albin bidratt til et godt tannlegetilbud også i de indre bygder.

Bare i 12-13 år har han bodd andre steder, blant annet de årene han studerte i München til tannlege. At det ble tannlegeyrket han valgte, var kanskje mer en tilfeldighet. En god kamerat og Albin bestemte seg for å søke opptak på tannlegestudiet, og da begge to kom inn ble det bare slik.

Her holder Hægebostad tannklinikk tilI flere år var tannlegekontoret plassert i Kommunehuset, men i 1991 flyttet Den offentlige tannhelsetjenesten inn i nye lokaler i kommunesenteret Birkeland. I dette bygget finner vi både bygdas politi og en større dagligvarebutikk.

Albin er en allsidig kar med mange interesser – data, sauebonde, friluftsmenneske og familiemann. Særlig de siste årene har han reist mye, oftest til ulike byer. Hans favoritt by er nok London.

Fylkestannlegen opplever det alltid som en fest å få komme til Hægebostad tannklinikk. Tannklinikken er bra utstyrt, velorganisert og pasientene godt gjennomarbeidet. Aldri klager, men optimisme og arbeidsglede preger miljøet. Vi rekker som oftest en faglig samtale, denne gang om en pasient som har vondt og må henvises til spesialistbehandling. I tillegg bevertning med de fineste rundstykker og kake eller sjokolade. Virkelig en god grunn til å være stolt over tilbud og kvalitet i Den offentlige tannhelsetjenesten i fylkeskommunen.

av Kvinlaug, Per; Birkeland, Eva, publisert 5. november 2009 | Skriv ut siden