Hovedutvalg for næring, samferdsel og miljø besluttet i går at Vest-Agder fylkeskommunes kulturminnvernepris for 2009 skal tildeles Farsund Undervannsklubb. Klubben har i en mannsalder nedlagt et meget stort frivillig arbeid knyttet til de verneverdige bygningene Backes bu og Skarvøy i Farsund. Senest i år ble det utført større restaureringsarbeider på Backes bu. Klubben har dessuten gjort en uvurderlig innsats knyttet til ivaretakelsen av og formidlingen av den maritime historien i vestfylket.

Farsund Undervannsklubb ble stiftet i 1967 og holder til i kjelleren på Backes Bu i Farsund.

Backes Bu
Backes Bu
Klubben har i dag rundt 160 medlemmer. Den er en av landets mest aktive dykkerklubber, med en særlig interesse for marinarkeologi.

Farsund Undervannsklubb har i en årrekke lagt ned en stor innsats for å restaurere og bruke signalbygget Backes Bu, samt et våningshus i uthavnen Skarvøy. Backes bu er den eneste bevarte av de gamle pakkbodene i Farsund. Bygningen er fra 1830-årene, og ble oppført for kjøpmann, konsul og senere ordfører i Farsund, Christian Larsen. Farsund kommunes eiendom i Skarvøy havn disponeres av Farsund Undervannsklubb. Den verneverdige bygningen og miljøet rundt holdes godt i hevd av klubben.

Prisen består av en plakett og 50.000 kroner.

av Torkelsen, Jan H., publisert 26. november 2009 | Skriv ut siden