Tannhelsetilstanden for 5 åringer er meget god i Vest-Agder. Hele 74 % av denne gruppen hadde ingen karies (tannråte) ved kontroll i 2008.For gruppene 12 og 18 åringer, viser tannhelsetilstanden imidlertid en noe negativ utvikling. Dette krever økt fokus på sukkerforbruk, informasjon og samarbeid med grunnskole og videregående skole og eventuelle sosioøkonomiske forskjeller.

Lyngdal tannklinikk har i høst planlagt - og gjennomført - et folkehelseprosjekt for 8.klassingene i kommunen. Denne aldersgruppen etablerer vaner for resten av ungdomsårene.
Prosjektet har fokus på god tannhelse kontra karies og syreskader. 

Et spørreskjema var delt ut på skolen og besvart av elevene på forhånd. Slik kunne vi ”skreddersy” vår opplæring til denne gruppen av ungdommer.

God stemning på venterommet
God stemning på venterommet!

Elevene kom sammen med sin lærer til klinikken. Her ble de delt inn i grupper på 6 – 7 eleverer og kom inn på et behandlingsrom.

Undervisning i tannhelse
Spennende å studere uttrukne tenner!
Bakteriebelegg, sukker og syreholdige leskedrikker var tema. Samt kost, småspising, fluor og renhold. Elevene satte tydelig pris på å sitte inne hos tannlegen, uten at de skulle undersøkes eller behandles.

Tannpuss!
Rødfargen skal vekk!
Alle fikk tygge på fargetablett, og noen ble skuffet over hvor mye knall rosa belegg de fant på sine egne tenner. Men 2 minutters iherdig pussing gjorde underverker!

Lyngdal kommunes folkehelsekoordinator hadde sponset prosjektet, slik at alle fikk en vannflaske fra Tannvernet.

Kansje tannlegeyrket frister
Avslutningen var en rask evaluering med 3 punkter til utfylling, og der ble det mye positivt!
Noen hadde lyst til å prøve seg som tannlege!
Velfortjent pause!
Velfortjent pause når ungdommene er gått og freden senker seg.
Se også oversikt over surhetsgrad i de forskjellige leskedrikkene
http://intranett/liste.aspx?m=2528&amid=25939

av Birkeland, Eva, publisert 19. november 2009 | Skriv ut siden