I den første evalueringen av praksisbrevforsøket oppsummeres ordningen som vellykket både av deltakerne, lærerne og instruktørene i bedriftene. Ungdommene er praksiskandidater og mottar et praksisbrev etter to års opplæring, hovedsakelig i bedrift. Forsøket med praksisbrev ble påbegynt skoleåret 2007-2008 og varer ut skoleåret 2009-2010. Det er ordninger i Akershus, Vestfold og Rogaland som er evaluert. - Ved å utvikle flere veier til målet skaper vi et mer inkluderende utdanningssystem hvor flere har en mulighet for å lykkes, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Elevene som deltar i ordningen har gjennomgående hatt lavere karakterer og høyere fravær fra ungdomsskolen enn andre yrkesfagelever. Dette er en gruppe elever som ville hatt forholdsvis høy sannsynlighet for ikke å fullføre videregående opplæring. Det viser den foreløpige evalueringen til NIFU STEP.

Erfaringene så langt er at flertallet av praksiskandidatene ikke nøyer seg med praksisbrevet når de først er godt i gang. Et flertall er motivert for å satse på fullt fagbrev på de normerte fire år. 65 prosent av praksisbrevkandidatene sier at de vil ta praksisbrevutdanningen og deretter fagbrev, mens 31 prosent sier at de kun skal ta praksisbrevutdanningen.

Lanke til evalueringsrapporten

av Torkelsen, Jan H., publisert 10. desember 2009 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Førerkort
  av jto, 25.06.19

  Enkelte kjøretimer blir ikke lenger regnet med i fraværsgrensen

  Les mer
 • Gratis Sommerkurs I 2019
  av jto, 05.06.19

  Gratis sommerkurs i matematikk og naturfag 2019

  Les mer
 • Datamus
  av jto, 22.05.19

  Vest-Agder får digital skolehelsetjeneste fra høsten

  Les mer