Det krever sin mann når akslingen i den gamle turbin på museet Sjølingstad Uldvarefabrik skal fikses. Turbinen, som ligger under fabrikken har vært ute av drift en tid. Å fikse den er ikke en jobb for pyser. For å komme til under monteringen, må mekanikeren krype inn i turbinrøret. Diameteren på turbinrøret er rundt 65 centimeter øverst, nederst er det litt over en meter, så det kan være en klaustofobisk arbeidsplass. Tilgangen til røret er heller ikke enkel, den går nedenfra via en bekk, derfor må det brukes tørrdrakt.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble grunnlagt ved Sjølingstadbekken i 1894. I starten ble maskinene ved fabrikken drevet direkte via drivakslinger under taket, drivakslingene fikk kraft fra vannturbiner i bekken. I 1912 ble det besluttet å kjøpe inn en ny turbin, slik at fabrikken kunne gå over til full elektrisk drift. I 2006 produserte fabrikken 110 940 kWh. Teoretisk produksjon i forhold til vannmengden er 250 000 kWh. Så 2006 var et godt produksjonsår med tanke på alderen til turbinen. Når monteringen av den nye turbinakslingen er ferdig, skal den straks startes opp igjen.

av Torkelsen, Jan H., publisert 28. januar 2010 | Skriv ut siden

Error loading MacroEngine script (file: ~/macroscripts/heltblank/content/right.cshtml)
Error loading MacroEngine script (file: ~/macroscripts/heltblank/category/relatednews.cshtml)