Fredag 21. juni dro 20 spente og talentfulle ungdommer fra Vest-Agder til Trondheim for å delta på årets UKM-festival. Ungdommens kulturmønstring (UKM) er i hovedsak en festival for og av ungdom. Det er unge konferansierer, deltagere, journalister, ledere osv. Her kan alle vise fram hva de kan innen musikk, teater, dans, film og visuelle uttrykk som bilde og skulptur. De aller første mønstringene ble arrangert i 1985, men først i 1987 ble det avholdt en Landsmønstring. Siden 1997 har alle fylkene vært med. I år deltok i alt 1124 ungdommer på UKM i Vest-Agder. Av disse var det kun 20 i alderen 14 til 19 år som ble sendt videre til UKM-festivalen i Trondheim. I alt er det sendt fem artistgrupper, en konferansier, fire kunstnere og to journalister til nettredaksjonen fra Vest-Agder i år. UKM er ingen konkurranse og det kåres ingen vinnere. Turen til Trondheim er i seg selv en premie.

- Jeg har aldri vært et sted med så mange kule og talentfulle ungdommer på en gang, sier Jon Martin Haaland (16). Jon Martin deltar på UKM-festivalen i kategorien kunst. Han begynte å ta kunstbilder for to år siden og sier det er flott å få en mulighet til å vise bilder han har tatt til andre.

Kristin Gonzalez (20) jobber som lærling i Vest-Agder fylkeskommune og var en av lederne som var med de 20 ungdommene.
- Utrolig gøy gjeng å dra med, sier Kristin og røper at det har blitt mye latter i løpet av helgen.
- Jeg føler meg svært privilegert som får møte og bli kjent med så mange flotte ungdom, sier Kristin og legger til at hun er svært imponert over nivået på deltagerne fra Vest-Agder.

Etter fem lange dager med forestillinger, konserter, kunstutstillinger var det var en litt sliten gjeng som ankom Kjevik tirsdag ettermiddag.
- Ja, det har jo ikke blitt så mye søvn på oss, så det er deilig å vite at senga bare er en liten biltur unna, sier Gunnar Myrhe (17) når han kommer ut fra Kjevik flyplass. Gunnar spiller keyboard i bandet Digression med tre andre gutter og har deltatt på UKM-festivalen en gang før. Tilslutt legger han til at han og bandet gjerne vil til Trondheim til neste år og er helt sikre på at de skal delta på UKM igjen.
Vest-Agders UKM-delegasjonVest-Agders deltakere på UKM i Trondheim

av Tekst og foto: Gerd Elena Hals, publisert 24. juni 2010 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer