De tre siste årene har 216 personer omkommet på norske veier i sommermånedene. Hele 9427 mennesker er skadd. Juni, juli og august er de verste ulykkesmånedene i trafikken. I ferien kjører vi ofte på ukjente steder og under uvante forhold, med mange i bilen. Det er stor trafikk og mange andre trafikanter å ta hensyn til. Ta det rolig og sørg for å ha tid til å kunne holde fartsgrensene, takle forsinkelser, og legge inn gode pauser. I tillegg er det viktig å huske at en fullpakket bil har helt andre kjøreegenskaper enn biler uten last.

10 sommertips fra Trygg Trafikk:

1. Hold fartsgrensen
Det er tiden det tar å stoppe man vil regulere med fartsgrenser. Du øker risikoen betraktelig for atBiltrafikk på Vigeland bro det kan skje en ulykke, og for at ulykken blir mer alvorlig, ved å ligge over fartsgrensen. Øker du hastigheten fra 80 til 100 km/t på tørr vei med friksjon øker bremselengden med hele 25 meter. Husk også den gode gamle tresekundersregelen, tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.

2. Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter og barnestoler. Pass på at barna ikke sitter med beltet under armen, og at hoftebeltet ikke ligger over magen. Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal virke etter hensikten. Sørg også for å sikre dyr i bilen. Enten i bur eller i baksetet med en godkjent sele som kan kobles til bilbeltet.

3. Pakk smartFerjetransport på HidraferjaMange biler er tungt lastet med bagasje. En fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og helst langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Takbokser egner seg kun til lette ting, maksimalt 50 til 75 kg.

4. Løse gjenstander - dødelig våpen
Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla.

5. Husk varseltrekant og refleksvest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Skulle ulykken være ute er det lurt å sette på seg refleksvesten. Den øker synligheten - også på lyse sommerdager. Refleksvester

6. Ta hensyn til de minste
For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.

7. Vann bilføreren
For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann. Kaffe og søt drikke er en dårlig erstatter for væsketapet, og bør kombineres med å drikke vann. Spis lette måltider underveis som ikke gjør deg døsig.

8. Sjekk dekkene og lufttrykket
For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Høy hastighet og bil med tung last krever høyere lufttrykk enn bykjøring med lite last. Også sommerføre krever gode dekk, slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt. Et godt råd er å skifte dekk når mønsterdybden er under 3 mm, fremfor å vente til den er på lovens minimumskrav som er minst 1,6 mm.

9. Reduser mobilbruk
Håndfriutstyr er påbudt for sjåfør i bil. Nyere undersøkelser bekrefter at også selve samtalen trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens derfor samtalene, unngå å bruke telefonen når kjøreforholdene eller trafikken er uoversiktlig.

10. Campingvogner

Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Sjekk at alle lysene virker og at speilene er stilt riktig inn. Alle løse ting skal sikres og skapluker og dører lukkes forsvarlig. Ytterdør og takluker skal låses, støttebena skal tas helt opp, støttehjulet sikres, kulehansken låses og håndbremsen kobles av før turen starter. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kødannelse.


av admin, publisert 29. juni 2010 | Skriv ut siden