I morgentimene i dag kom Uggerbyskipet endelig på plass på Fiskerikaia i Kristiansand. Det 200 år gamle fartøyet skal stilles ut i regi av Vest-Agder fylkeskommune under Tall Ships Races i slutten av måneden. Uggerbyskipet har vært lagret i Danmark etter at det kom for dagen på stranden ved Uggerby Å nær Hirtshals i 1983. Nå er det altså endelig "hjemme" i Kristiansand igjen!

Utstillingen er et samarbeid mellom Fylkeskonservatoren og Nord-Jylland Kystmuseum, som eier skipet.
Fartøyet, som er kravellbygd i eik, er blitt årringsundersøkt, og det viste seg da at det er bygd i 1810. Byggestedet er Kristiansandsregionen, viser undersøkelsen, som er utført av Niels Bonde ved Nationalmuseet i Danmark i samarbeid med Fylkeskonservatoren.
I Kristiansand ble det bygd mange skip av denne typen under nødsårene 1807-1814. Disse skipene spilte en avgjørende rolle når det gjaldt å skaffe forsyninger av mat og korn til landsdelen. Uggerbyskipet er det eneste gjenværende fartøyet fra denne trafikken.

av Stylegar, Frans-Arne, publisert 1. juni 2011 | Skriv ut siden