Vandreutstillingen " Feber og felleskap - epedemienes århundre 1820 - 1920" har nå kommet til Vest-Agder-museets avdeling Kristiansand på Kongsgård, og er tilgjengelig fram til 19. september. Utstillingen handler om kampen mot epidemiene på Agder - mot kolera, nervefeber, barnesykdommer og spanskesyken. Utstillingen består av en rekke digitale fortellinger, som både gir et innblikk i sykdommene som rammet 1800-tallsmenneskene og hvordan man håndterte sykdomssituasjonen.

I tiden før oppdagelsen av bakteriene, var det uvisst hvordan epidemiene oppsto. Ledende medisinere trodde ikke på smitte, men på såkalte miasmer, framkalt av spesielle vær- og klimaforhold, luft og stank. Men på Agder holdt legene fast ved smitteteorien. De forholdt seg til det de kunne observere i praksis - i opposisjon til den medisinske eliten i hovedstaden. Slikt ble
Kolerabekjempelse
Kolerabekjempelse
det konflikt av.
Vest-Agder-museet har samarbeidet med Universitetet i Agder og Agder naturmuseum om dette utstillings- og nettformidlingsprosjektet. Sentralt står fire små filmer (4-6 minutter) laget i samarbeid med filmskaper Frode Vestad i Dokufilm. Filmene forteller om virksomheten knyttet til karantenestasjonen på Odderøya, om da koleraen kom til Kristiansand i 1853 og om kampen mot barnesykdommene som opptakt til innføring av Sunnhetsloven i 1860.
Utstillingen tas ned på Kongsgård 19. september, men kan etterpå ses på følgende steder:
Onsdag 22. september – tirsdag 26. oktober: UiA , Grimstad og Kristiansand.
Fredag 29. oktober – fredag 19. november: Vest-Agder-museet Flekkefjord
Fredag 26. november 2010 – onsdag 5. januar 2011: Norsk Teknisk Museum, Nasjonalt medisinsk museum, Oslo
PestbekjempelseFra filmopptak til utstillingen.

av Torkelsen, Jan H., publisert 30. august 2010 | Skriv ut siden