Utstillingen "Med kajakk til fyrene" åpner 1. oktober på Lindesnes fyr, og vil stå frem til jul. Det er padleren Lars Verket som står bak utstillingen, og bildene vil være av både fyr og padleaktivitet. Heltidspadleren er svært opptatt av å bevare fyrene som "kystens katedraler", og å få flere ut i kajakk. Gjennom denne utstillingen håper han å få til begge deler. -Utstillingen tar utgangspunkt i det arbeidet jeg har gjort langs kysten siden 2007. Da kom "Padleguide for Vest-Agder", som jeg ga ut sammen med Vest-Agder fylkeskommune. Året etter kom "Padleguide for Aust-Agder, og i fjor "Padleguide for Telemark". I arbeidet med bøkene har jeg tatt titusenvis av bilder, og det er noen av disse som vises på utstillingen, sier Verket.

-Når det gjelder padlebildene håper jeg å formidle en stemning som gjør at folk "vil inn i bildet". At bildene kan fungere som motivasjon til å komme seg ut. Gjerne i kajakk, men i alle fall ut i naturen. Fyrbildene bæres litt av samme målsetting. De inneholder en unik kulturhistorie, og er en viktig del

Sammen
Sammen Foto: Lars Verket
av kystmiljøet. Målet mitt er å vise fyrene på en sånn måte at en tenker: "Yes - dette er bygninger vi MÅ ta vare på!"

Lars verket brenner for friluftsliv. -Jeg tror padlingen med sin enkelhet, rytme, langsomhet og stillhet har mye å tilføre vårt moderne samfunn. Det blir en slags samfunnskritikk. Dessuten er det viktig å sikre strandsone slik at allmennheten fortsatt kan oppleve kystfriluftsllivet. I Agder og Telemark er fastlandet langs kysten tungt nedbygd, mens det fortsatt er mange leirmuligheter på øyene. I padleguidene jeg har skrevet er nesten 600 leirplasser beskrevet, men bare et fåtall er på fastlandet. Vi har en fantastisk Friluftslov, som stadfester allemannsretten i Norge, og da er det viktig at vi sikrer områder den kan virke i, sier Verket

Søndag 3. oktober klokken 13.00 holder Lars Verket foredrag på fyret. -Foredraget tar utgangspunkt i tittelen på utstillingen. Planen er å gjennomføre en tenkt padletur fra Langøytangen fyr i øst, og til Lista fyr i vest. Nå jobber jeg med "Padleguide for Dalane", så det er mulig at både Lille Presteskjær fyr og Eigerøy fyr også får plass i foredraget. Så forteller jeg litt om padlingen mellom disse fyrene, og hvilke som er åpne for allmennheten. Dette er en flott padlestrekning, men svært variert padling. sier han.
Odderøya fyr i vinterdraktOdderøya fyr i vinterdrakt  Foto: Lars Verket.

av Torkelsen, Jan H., publisert 27. september 2010 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer