Det kan en fremtidig løsning å slå sammen tre norskkarakterer til én for avgangselever i videregående skole. Det er et utvalg nedsatt av Utdanningsdirektoratet som foreslår dette, melder Kommunal Rapport. Forum for norskfaget anbefaler at det innføres en ny norskkarakter som erstatter dagens karakterer i hovedmål, sidemål og muntlig norsk. Det skal derfor heller ikke holdes noen egen eksamen i sidemål for avgangselevene. I stedet skal alle elevenes kunnskaper i sidemål testes ut ved en eksamen etter annet trinn, foreslås det. Det argumenteres med at dette vil stimulere til en mer helhetlig norskopplæring, og at mye skoletid i dag går bort til å skaffe karaktergrunnlag for tre ulike norskdisipliner.

-Vi går nå gjennom læreplanen for norskfaget. Det er i dag et svært krevende fag med tre

Kristin Halvorsen - Kunnskapsministerminister
Kristin Halvorsen - Kunnskapsministerminister
karakterer. Det er avgjørende viktig å ha gode norskkunnskaper. Men det er helt tydelig at mange elever sliter når sidemålet er nynorsk, sier Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Hun har ikke bestemt seg for hva hun vil gjøre med norskkarakteren.

Leder Janne Nygård i Norges Målungdom frykter at nynorsk vil bli enda mer nedprioritert i undervisningen uten egen karakter. Også Noregs Mållag er skeptisk.


av Torkelsen, Jan H., publisert 13. januar 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Eksamensforberedende Kurs H 19
  av jto, 18.09.19

  Gratis eksamensforberedende kurs i høst

  Les mer
 • Skoledebatter
  av jto, 26.08.19

  Skoledebattene er i gang

  Les mer
 • Skolefrokost I Vennesla
  av jto, 21.08.19

  METTET 400

  Les mer