Det bli en ny visning av vintersatsningen på Lindesnes fyr, filmforestillingen ”Identity of the soul”, søndag 20. februar. Dette er en filmatiseringen av Henrik Ibsens ”Terje Vigen” sammen med den palestinske poeten Mahmoud Darwish sitt dikt ”En soldat drømmer om hvite liljer”. Denne gangen innleder forfatter og kulturvernkonsulent Gunnar Eikli med utgangspunkt i Napoleonskrigen og de konsekvensene den engelske blokaden hadde for kystbefolkningen på Sørlandet. - Gunnar Eikli plasserer Terje Vigen inn i en historisk kontekst med sjørøveri, kapervirksomhet, hungersnød og hva det ville si å havne i den engelske ”prisonens kvalm”, sier Jo van der Eynden som er museumsdirektør ved Lindesnes fyr.

- Og hvor plasserer en israelsk soldatens drøm om hvite liljer seg i dette kulturhistoriskeIdentity-of-the-soul---fore landskapet? Kanskje er parallellene større enn forskjellene
mellom to såpass ”ulike” historier…
Filmvisningen 20. februar er et ledd i en serie visninger med forskjellige tematiske innledninger. I mars vil professor i etikk ved Universitetet i Agder, Paul Leer Salvesen, ta for seg de menneskelige etiske og moralske utfordringene som Terje Vigen konfronterer oss med. Ønsket om hevn og behovet for moralsk ”oppreisning”, veid opp imot visjonen om forsoning og tilgivelse.

Etter filmen blir det en konsert kalt ”Frihetens tilfluktssted”. Her vil den profilerte iranske sangerinnen Mahsa Vahdat fremføre sufidikt av de persiske mystikerne Hafez og Rumi. Disse får musikalsk tonefølge av Bjørn Ole Rasch (keyboard)
og Pasha Hanjani (fløyte). Erik Hillestad vil lese egne norske oversettelser av sufidiktene.

Sufisme er en type mystikk innenfor islam. Hafez’ diktning er et frihetens tilfluktssted for mange iranere. Hans ghazaler fra 1300-tallet er skrevet i en tid med mye religiøs undertrykkelse, og den trøst og den skjønnhet han evnet å gi sine samtidige i en mørk tid er ikke mindre aktuell i verden i dag.

Dikt av Hafez og Rumi hører med til høydepunktene i verdenspoesien. Denne musikalske og poetiske presentasjonen av diktene blir etterfulgt av en liten samtale om diktenes betydning, bruk og muligheter. Fremførelsen kan være en øye- og øreåpner for alle som har fordommer om islam, og konflikter mellom øst og vest.

- Vi har også en arabisk versjon av ”Identity of the soul”, sier Simen Lunøe Pihl
som er museumsarbeider ved Lindesnes fyr. - Vi arbeider med å få kontakt med arabisktalende miljøer på Sørlandet. Hvis vi får besøk av noen av disse vil vi kjøre denne versjonen av filmforestillingen etter konserten, avslutter han.


av Torkelsen, Jan H., publisert 1. januar 0001 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer
 • VAM
  av jto, 30.09.19

  Godt fjorår for Vest-Agder-museet

  Les mer