En lokalt forankret prosjektgruppe har tatt initiativ til å formidle en ekte, men bortgjemt og glemt historie. ”Med rett til å kapre” - er et dokumentasjonsprosjekt om Sørlandets sjørøverhistorie. Dokumentasjonsprosjektet innholder foruten en 55 minutters film: bok, musikal, cd og et prosjekt om kapermuseum. Fundamentet for historien er intervjuer med både internasjonale og lokale historikere, samt etterkommere av kapere. Filmen støttes av Sørnorsk filmsenter, Kristiansand kommune og VRI Agder og det søkes i tillegg om støtte til delfinansiering fra Vest-Agder fylkeskommune. Fylkesutvalget besluttet tirsdag, mot stemmene fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, at fylkeskommunen skal bidra med et tilskudd på inntil 500.000 kroner til delvis finansiering av kostnader for gjennomføring av filmprosjektet.

Målet med dokumentasjonsprosjektet er å gi sørlendingen bevissthet om og kanskje begeistring for sine egne røtter. For 200 år siden var sjørøveri en viktig næringsvei på Agder, og med kongens tillatelse ble handelsskip på vei til og fra Storbritannia kapret.

Med dokumentarfilmen ønsker en å avdekke røverhistoriene, og hvorfor de er bortgjemte og glemte. Dette gjøres både gjennom formidling av historiske fakta og et moralsperspektiv, hvor en kan speile dette mot dagens pirater som herjer i Aden-bukta.
Filmen skal være 55 minutter lang og produseres for visning på riksdekkende TV i Norge og utland,Kapermotiv samt lokale kinoer. I tillegg vil det produseres en versjon for skolevisninger.Filmen bygges opp av intervjuer med engasjerte historikere og fagpersoner i Norge, England og Russland, samt med direkte etterkommere av kaperne.

Deler av dokumentasjonen og produksjonen er allerede gjennomført. Sjansen til å bruke et russisk deltakerskip ”Shtandart” under Tall Ship 2010 ble benyttet. I tillegg er det gjennomført intervjuer med historikere og etterkommere av kapere.

Filmens rammefortelling er om en kaper som sitter i engelsk prison. Hans tanker, fortellinger og tegninger danner grunnlaget for filmen, som tar i bruk animasjon, grafikk og faktaopplysninger for å underbygge virksomheten.

av Torkelsen, Jan H., publisert 9. februar 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Vest -Agder Fylkesmuseum - Setesdalstunet
  av jto, 22.11.19

  Det er bevilget midler til videreutvikling av Kristiansand museum

  Les mer
 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer