-Det å bygge veier i Norge krever en omfattende planprosess. Jeg mener det bør gjennomføres en evaluering av prosessene rundt konseptvalgsutredninger og kvalitetssikringsutredninger. Prosessene er svært ressurskrevende. Det er et spørsmål om nytteverdien står i forhold til innsats og kostnader. Slik lød noe av budskapet fra fylkesordfører Thore Westermoen til representantene fra Stortingets transport- og kommunikasjonskomite da de besøkte Vest-Agder tidligere i vinter. Nå får han solid støtte fra en av landets mest markante samferdselspolitikere i nyere tid. Vel ute av politikken tar tidligere samferdselsminister Kjell Opseth nå bladet fra munnen og sier han er mektig irritert over hvor lange planprosessene er.

Opseth mener, i følge et oppsett i Teknisk Ukeblad, at planprosessene før utbygging starter tar altfor lang tid og han kritiserer næringslivet for ikke å øve større press på politikere og myndigheter for å få fortgang.

Den tidligere samferdselsministeren mener å ha observert at planprosessene ikke går det spor raskere enn da han satt i posisjon. Opseth var stortingsrepresentant fra 1980 til 2001 og samferdselsminister i perioden 1990 til 96.

– Men det viser seg at når det blir satt krav til de som driver med planlegging så skjer det noe. Det

Lars Erik Bartnes Foto: Guri Dahl
Lars Erik Bartnes Foto: Guri Dahl
blir også gjort arbeid det bør stilles spørsmål ved, og man bør utøve mer skjønn, de lange prosessene er ikke påkrevd, sa eks-ministeren. Han viser til at planleggingen av hovedflyplassen på Gardermoen gikk raskere enn mange veiprosjekter. –Det viser at det er mulig, slår Opseth fast.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Lars Erik Bartnes, vil også ha kortere planleggingstid for veibygging. -Vi ønsker selvsagt mest mulig vei for pengene, og slik det er nå, tar planleggingen av nye veier for lang tid, sa Bartnes til Teknisk Ukeblad på slutten av fjoråret.


av Torkelsen, Jan H., publisert 25. mars 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Samferdsel

 • Spleiselaget! Fra høyre: Stian Wesøy (BaneNOR) Ordfører i Audnedal kommune, Reidun Bakken, fungerende fylkesordfører, Tore Askildsen, og Samferdselssjef i Vest Agder, Vidar Ose.
  av elma11, 06.08.19

  En flott markering ble gjort da Audnedal stasjon sto ferdig etter utbedring

  Les mer
 • Stortingsbygget - Utsnitt
  av jto, 24.06.19

  90 belønningsmillioner til kristiansandsregionen

  Les mer
 • E39 Skilt
  av jto, 20.06.19

  Støtter bompengeopplegg for ny E39 mellom Lyngdal og Ålgård

  Les mer