-Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå har Sørlandet flest lærlinger i forhold til folketallet (968 lærlinger pr 100.000 innbyggere). Deretter kommer Vestlandet (902), Nord-Norge (894), Trøndelag (856) og Østlandet (526). Når det gjelder det enkelte fylke topper Sogn og Fjordane (1021), Nord-Trøndelag (1010), Aust-Agder (974), Rogaland (970), Vest-Agder (964) og Nordland (959). Det er samtidig lovende at over 300 ungdommer i Agder har fleksibel fagopplæring med kombinasjon av praktisk opplæring i bedrift og teoriundervisning, sier utdanningsrådgiver Fred Skagestad i NHO Agder i en nyhetsmelding.

Langsiktig samarbeid

Lærebedrifter, opplæringskontorer, fylkeskommunene i Agder, LO og NHO har over lang tid lagt ned en betydelig innsats innen videregående opplæring. Dette er langsiktig kompetansebygging som er viktig for den fremtidige næringsutviklingen på Sørlandet, mener Fred Skagestad, som også er
Kompetanserådgiver Fred Skagestad fra NHO
Utdanningsrådgiver Fred Skagestad fra NHO.
leder og nestleder i yrkesopplæringsnemnda i henholdsvis Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommune.

Over 300 ungdommer på fleksibel fagopplæring

Dette gjelder ungdom i alderen 16 til 25 år som har inngått en lærekontrakt med lærebedrift om fleksibel fagopplæring. Lærlingene arbeider i bedrift med praktisk opplæring og tilhørende teoriundervisning.
-Mange ungdommer er motivert for arbeid i bedrift på et tidligere tidspunkt enn det som hittil har vært vanlig. Gjennom prosjektet Ung arbeidsglede – Unge forbilder vil de aktuelle samarbeidspartnerne få frem flere slike læreplasser for fleksibel fagopplæring, sier Skagestad

Alle muligheter

-Næringslivet på Sørlandet ønsker flere motiverte søkere velkommen til læreplasser og utfordrende jobber. Mange bedrifter foretrekker ledere, ingeniører og andre medarbeidere, som har startet sin karriere som lærling. Med læretid og fagbrev finnes store muligheter til videreutdanning med fagskole, mesterbrev og høyere utdanning, hvor Y-veien er et aktuelt alternativ, avslutter Fred Skagestad.


av Torkelsen, Jan H., publisert 11. april 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Utdanning

 • Tungefoss
  av jto, 09.10.19

  Byremo videregående skole får midler til utvendig øvingsområde på Tungefoss

  Les mer
 • Y-valg 2019
  av jto, 08.10.19

  Velkommen til Yvalg 2019

  Les mer
 • Mandal Vgs
  av jto, 08.10.19

  Ombygging av avdeling for hverdagslivstrening på Mandal videregående skole blir avklart i økonomiplanen

  Les mer