Det trykte programmet og nettredaksjonen er det elever ved Tangen videregående skole som har ansvar for. Elever ved KKG serverer mat til deltakere, studenter ved 3-årig teaterlinje på universitetet er i produksjonsstaben, og ellers er det unge teknikere og medhjelpere fra ulike kommuner. Dette er enestående med tanke på opplæring av nye arrangører til kulturtiltak rundt omkring i kommunene.

Dagsfestivalen i teaterbygget i Kongensgate har to forestillinger på hovedscenen, to filmforestillinger på Intimscenen og utstilling i foajéen. Den får en offisiell åpning klokka 16.00 av Helle Ingeborg Mellingen, fylkestingspolitiker. Da skal alle kunstnerne få en rose hver. Kunstnerne er ofte de mest ”usynlige”, de har verket sitt hengende på veggen, derfor er det fint å kunne presentere de på denne måten.

Deltakere kommer fra alle kommuner i Vest-Agder og de fleste opptrer med musikkinnslag. Juryen kommer til å få en utfordrende oppgave for å finne de 26 som skal videre til UKM festivalen i slutten av juni. De som skal videre fordeles på fem sceneinnslag, inntil fire kunstverk, film, programledere og arrangører. Juryen skal jo ta hensyn til originalitet, bredde, kvalitet, alder og presentasjon. Det er tre innslag som får hvert sitt stipend a 2 500 kroner. De er fordelt i kategoriene ”rått og godt”, ”sprekt og sprøtt” og ”ferskt og frodig”. Videre er det et musikkinnslag som får gleden av å dra på festivalen ”Musik Direkt” i Eskilstuna, Sverige.

I løpet av UKMs 25 år lange historie i Vest-Agder har om lag 25 000 ungdommer vært i ilden med sin kreativitet. Mange tidligere deltakere er i dag kjente artister og kunstnere. Ingen tvil om at UKM er en god visningsarena, som bare fortsetter og fortsetter. Neste år er UKM fylkesmønstring i det nye kulturhuset i Mandal, Buen, 14. april og året deretter i Kilden i Kristiansand.

Utfordringa i året som kommer er å få fram mer teater og kanskje mer film. Det er aktiviteter som finnes i fylket, men noen må ”dytte” på slik at dette også er synlig i UKM.

av Inga Laudal, publisert 6. april 2011 | Skriv ut siden