Norges største bidrag under annen verdenskrig var den norske handelsflåten. 30 000 nordmenn seilte om bord på norske skip under andre verdenskrig. -Over 3500 norske sjøfolk mistet livet under krigen og 710 skip gikk ned. Nå skal endelig krigseilerne få sitt minnesmerke. Dampskipet Hestmanden restaureres nå ferdig til å bli lagt ved kai i Kristiansand. Dette er blitt mulig gjennom blant annet felles innsats fra Riksantikvaren og Vest-Agder fylkeskommune. 23. september, på 100 årsdagen for sjøsettingen av skipet, blir det et flott åpningsarrangement. Det er all grunn til å gi fylkeskommunen stor honnør for innsatsen, sa riksantikvar Jørn Holme å et møte i Kristiansand tirsdag

Skipet fraktet gods frem til 1917. Under første verdenskrig var «Hestmanden» utleid til britiske myndigheter, og gikk med britisk mannskap i britiske farvann, samt i konvoifart på blant annet Frankrike og Russland. Fra 1924 og frem til krigsutbruddet i 1940 seilte skipet i kystgodsruten mellom Oslo og Kirkene. Skipet ble kort tid etter utbruddet av annen verdenskrig rekvirert av denHestmanden i profil norske marinen for å transportere forsyninger og mannskap nord for frontlinjen i Nord-Norge. Store deler av krigen var skipet underlagt Nortraships kontroll, og seilte stort sett i konvoier i britisk farvann. «Hestmanden» var det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger til gjenoppbyggingen.

I 1979 ble fartøyet kjøpt av Norsk Veteranskibsklubb og slept til Trondheim. Restaureringsarbeid ble igangsatt i 1982, men mangel på økonomiske midler gjorde at arbeidet ble konsentrert om å begrense ytterligere forfall. I 1992 ble DS «Hestmanden» slept til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. I 1996 ble DS «Hestmanden» erklært verneverdig av riksantikvaren, og 26. april samme år ble hun overtatt av Stiftelsen Hestmanden.


av Torkelsen, Jan H., publisert 9. august 2011 | Skriv ut siden

Siste fra Kultur

 • Bredalsholmen Fotografert Fra Fly
  av jto, 21.11.19

  Forholdene for besøkende på Bredalsholmen og til DS Hestmanden skal utbedres

  Les mer
 • Juleverksted 2019
  av jto, 01.11.19

  Førjulsverksted på Sjølingstad og Vigeland hus

  Les mer
 • Publikumsmottak Kanonmuseet
  av jto, 28.10.19

  To millioner til publikumsmottak på kanonmuseet i Kristiansand

  Les mer